Variseri väljatulek (18)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
József Szájer 
József Szájer Foto: PETER KOHALMI/AFP/Scanpix

Tuleb välja, et plakatiga «Minu heteroperekond kaitset ei vaja» geiõiguste nimel meelt avaldama minevatel inimestel napib empaatiavõimet.

Võib-olla tõesti pole neil raske olla koos ühe vastassoost partneriga. Aga räägitagu enda eest. Ungari võimupartei Fideszi asutajate hulka kuuluv ja riigi kurikuulsa põhiseaduse autor, kauaaegne eurosaadik József Szájer (59) teab ilmselt, mis tunne on tunda teisiti.

Ametlikult on Szájer juba 1983. aastast abielus kohtunik Tünde Handóga. Paaril on 1987. aastal sündinud tütar Fanni. Aga ometi teadsid ungari ajakirjanikud juba enne, et fassaadil nn traditsiooniliste väärtuste eest võitlevale Szájerile meeldib salakesi väisata geibaare.

Opositsiooniline ja liberaalsem osa ei kirjutanud sellest, sest ei pidanud õigeks inimese halvustamist homoseksuaalsuse pärast. Valitsusmeelne press hoidis truult fassaadi.

Lõpuks tuli tõde välja kõige koomilisemas võtmes. Szájer jäi vahele Fideszi poolt põlatud Brüsselis geibaari kohal toimunud meestepeolt põgenedes. Võib parastada mõeldes, kui paljud inimesed võisid end tunda halvasti Szájeri ja tema aatekaaslaste süstemaatiliselt üles köetud homofoobia pärast. Või siis õnnitleda, sest nüüd pole tal seda vaja enam varjata. 

Kommentaarid (18)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles