Piirangutega ostukeskustes valitses nädalavahetusel hall argipäev

Lenel Karu
Copy
Laupäeval hakkasid kehtima piirangud, mis lubavad korraga ostlema tavapärasest tunduvalt vähem inimesi. Nii liikus ka Lõunakeskuses rahvast hõredalt ja valdavalt kahekaupa.
Laupäeval hakkasid kehtima piirangud, mis lubavad korraga ostlema tavapärasest tunduvalt vähem inimesi. Nii liikus ka Lõunakeskuses rahvast hõredalt ja valdavalt kahekaupa. Foto: Kristjan Teedema

Laupäeval hakkasid kaubanduskeskustes kehtima valitsuse kehtestatud uued piirangud, mille järgi tohib korraga ostelda vaid teatud hulk inimesi. Lisaks kehtib poodides nüüd maski kandmise ja vahemaa hoidmise nõue. Need kolm reeglit muutsid tavapäraselt jõulutuhinast kantud detsembri esimese nädalavahetuse kauplustes pigem halliks argipäevaks.

Annelinnas Eedeni keskuse uksel oli laupäeva hommikul silt, et üle 823 inimese korraga seal viibida ei tohi. Inimesed liikusid selles keskuses pigem ühe- ja kahekaupa ning iga poe sissepääsu juures oli kirjas, kui palju kliente on sinna korraga sisse lubatud.

​Segased juhtnöörid

Suur osa kliente kandis Eedenis maski, kuid leidus ka üksikuid, kes seda ei teinud. Neil soovitasid turvamehed mask soetada, kuid maskita inimest minema saata neil luba polnud. Ka trahvi saavad sellises olukorras teha ainult terviseameti töötajad või politseinikud.

Eedeni ja Kvartali keskuse juhatuse liikme Kaire Krevaldi sõnul alustati mõlemas ostukeskuses ettevalmistusi uute piirangute tulekuks juba neljapäeval, kuid vahepeal oli siiski tarvis asju ümber teha.

«Valitsuselt tuli info võrdlemisi järsku ning reageerimisaeg oli lühike,» nentis Kaire Krevald. Ta tõi näiteks, et keskused tegid uued sildid reedel valmis ja siis oli valitsuse juhendis kirjas, et tuleb tagada vähemalt neli ruutmeetrit iga külastaja kohta ning keskusesse võib lubada kliente kuni 50 protsendi ulatuses maksimaalsest täitumusest.

Inimesed ei tule enam niisama aega veetma, tehakse vajalikud ostud ja lahkutakse kiiresti, ütles Lõunakeskuse tegevjuht Marju Jeedas.

Laupäeva hommikuks oli juhend aga muutunud. «Nii selgus, et 50 protsendi nõuet tuleb arvestada teise metoodika järgi: kõigepealt välja arvutada ruumi avalikuks kasutuseks olevast põrandapinnast 50 protsenti ja seejärel jagada nelja ruutmeetriga, et saada maksimaalne lubatud külastajate arv üldaladel,» selgitas Kaire Krevald.

Kvartali keskuses käis laupäeval elavam ostlemine, teisel korrusel oli avatud isegi kodune disainiturg. Maskita ostlejatele pakkus teisel korrusel eskalaatori ees seisnud turvamees ühekordseid maske. Leidus neidki, kes maskist keeldusid, põhjendades seda näiteks terviseprobleemiga.

«Meil on Kvartalis neli turvatöötajat ning jälgime hoolega, et inimestel oleks mask ees. Otseselt maskide vastu protestimist pole ma kohanud, rohkem olen näinud neid, kes maski lahkesti vastu võtavad,» rääkis Kaire Krevald.

Turvamehed jälgivad

Lõunakeskuses liikus laupäeval teiste keskustega võrreldes ringi kõige rohkem rahvast ning enamik kandis maski. Kuid erinevalt teistest kohtadest polnud Lõunakeskuse ustel silte koos konkreetsete numbritega, kui palju külastajaid korraga hoones viibida tohib.

«Keskuse ustel on meil loendurid, mida jälgime tunnise täpsusega,» selgitas Lõunakeskuse tegevjuht Marju Jeedas. «Maksimaalset külastajate arvu keskuse ustele kirjutada ei ole lihtsalt otstarbekas, sest kliendile ei ütle see number tegelikult midagi.»

Ta lisas, et Lõunakeskus on piisavalt suur, nii et 50 protsendi täitumust pole keeruline jälgida ning kuigi korraga on seal piirangutega lubatud viibida ligi 7000 inimesel, ei ole keskuses kunagi korraga nii palju kliente.

Maski kandmise kohustust tuletasid Lõunakeskuse külastajatele meelde turvamehed. Marju Jeedas märkis, et oli ka neid, kes tervislikel põhjustel tõepoolest maski kanda ei saa.

Tartu Postimees nägi Lõunakeskuses, et ehtekauplusesse sisenesid kolm maskita meest ning asusid seal kaupa valima. Müüjad ütlesid, et selline olukord on küll erand, aga manitsused kanda maski kõigile lihtsalt ei mõju.

Reeglite tõttu jääb kauplustel jõulukuul saamata suur osa tavapärasest tulust. «Tarbijakäitumine on ka muutunud. Inimesed ei tule enam niisama aega veetma, tehakse vajalikud ostud ja lahkutakse kiiresti,» nentis Marju Jeedas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles