Mürasaaste käes kannatab iga viies Eesti elanik (1)

BNS
Copy
Liiklus ja müra.
Liiklus ja müra. Foto: Elmo Riig

Kõrgete müratasemete käes kannatab Eestis üle 300 000 inimese, mis on üle 22 protsendi kogu elanikkonnast, ehk iga viies elanik, märgib sotsiaalministeerium hinnangus keskkonnavaldkonna arengukavale 2030.

Keskkonnaministeeriumi koostatud eelnõus «Keskkonnavaldkonna arengukava 2030» seisab, et strateegiliste mürakaartide alusel on vähenenud elanike arv, kes elavad kõrge müratasemega piirkondades.

See väide jätab eksliku mulje, justkui oleks müraolukord Eestis paranemas, leiab sotsiaalministeerium. Tegelikult näitab terviseameti mürakaebuste statistika kasvutrendi, samuti kannatab mürakaartide kohaselt väga palju inimesi ülemäärase müra all.

Sotsiaalministeerium märgib, et tähelepanu vajavad linnade, maanteede ja kasvavate sadamate, näiteks Muuga müra ja õhusaaste probleemid.

Euroopa Keskkonnaameti (EEA) hinnangul on Eestis 196 400 inimest mõjutatud pikaajalisest kõrgest öisest autoliikluse mürast. Euroopa Keskkonnaagentuuri 2019. a raporti kohaselt on müra tervisemõjusid varasemalt pigem alahinnatud.

Seda kinnitab terviseameti andmetel ka müraga seotud kaebuste ja pöördumiste kasv ajas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles