Otepää torustikuehitusele jäi ette katkuhaigete ühishaud

Ülle Harju
, reporter
Copy
Otepää bussijaama piirkonnas toimuvad väljakaevamised Tartu Ülikooli arheoloogi, luu-uurija Martin Malve (vasakul) vedamisel. 
Otepää bussijaama piirkonnas toimuvad väljakaevamised Tartu Ülikooli arheoloogi, luu-uurija Martin Malve (vasakul) vedamisel. Foto: Monika Otrokova/Otepää vallavalitsus

Otepääl rajatakse soojatorustikku üle keskaegse alevikalmistu, hädakaevamiste käigus on arheoloogid leidnud juba 15 keskajal katku surnud inimese luustikku.

«Ilmselt tuleb mõni luustik veel välja,» oletas väljakaevamisi juhtiv Tartu Ülikooli arheoloog, luu-uurija Martin Malve. «Märkasime surnute juures ka mõningaid esemeid, vööpandlaid.» Reedel, kaevamiste esimesel päeval, ei jõudnud arheoloogid pandlaid veel luustike juurest välja puhastada. Töö Tartu maantee ääres jätkub täna bussijaama poole liikudes. Malve sõnul on tegu arheoloogidele varasemast teada oleva, ilmselt 14. sajandi alevikalmistuga. Selle pindala ei osanud ta öelda, kuid märkis, et matused on toimunud ühel ajal, ilmselt sama katkuepideemia kestel.

«Seni leitud luustikud on kõik paaris maetud, välja arvatud üks,» seletas ta. «Oletame, et inimesed on perekonniti katku surnud ja siis ka koos maetud. Näiteks on siin koos maetud kaks last, täiskasvanu ja nooruk, täiskasvanu ja imik. Varasematel väljakaevamistel on leitud suuremaid ühishaudu, kus on koos olnud viis-kuus inimest.»

Sugulusteooriale kinnituse leidmiseks on Malve sõnul just alustatud mahukat DNA-projekti – mitmesse keskaegsesse kalmistusse koos maetud inimeste DNAd uuritakse suguluse kindlakstegemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles