Luunja kooli heategev muusikaklipp palub toetada toidupanka

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Solist Hanna Hilpus ja muusikaõpetaja Signe Hansen usuvad, et väiksest muusikateosest võib vahel sündida midagi suurt.
Solist Hanna Hilpus ja muusikaõpetaja Signe Hansen usuvad, et väiksest muusikateosest võib vahel sündida midagi suurt. Foto: Kristjan Teedema

​Kui Luunja keskkooli õpilane Hanna Hilpus eelmisel teisipäeval sõbrannadega trepist alla tuli, peatas teda muusikaõpetaja Signe Hansen ja küsis, kas ta on ehk nõus kiiresti selgeks õppima ühe laulu, et see stuudios salvestada.

Laulus palutakse märgata abivajajaid ning tuletatakse inimestele meelde, et toidupangale annetada on õige tegu. Hanna Hilpus oli teemaga kursis, kuna inglise keele õpetaja Marika Loderaud oli toidupanga teemat ühes tunnis puudutanud. Ka lindistamisele mineva laulu sõnade autor oli Marika Loderaud.

«Südames sa leia ruumi neile, kel kõht on tühi. Rõõmsamaks sa muuda nende päeva, ja jõulupühi. Kingi aega, hoolimist või raha, ükski heategu iial pole paha.» Ainult neli rida!

Luunja keskkooli inglise keele õpetaja Marika Loderaua pähe kerkivad aeg-ajalt heategevad ideed, mis aga enamasti ideedeks ei jää.
Luunja keskkooli inglise keele õpetaja Marika Loderaua pähe kerkivad aeg-ajalt heategevad ideed, mis aga enamasti ideedeks ei jää. Foto: Kristjan Teedema

Pärast paari päeva jagu katsetamist ja klaveri juures koosmusitseerimist olid õpetaja Signe Hansen ja õpilane Hanna Hilpus juba Tartus Elmet Neumanni stuudios lugu salvestamas. Heategu, mille mõju on esialgu veel raske hinnata, on nüüd helifailina valmis.

Toidupanga kommunikatsioonijuht Claudia Vihma on salvestise üle kuulanud ja leidnud, et see on armas heliteos, millel on suur potentsiaal kõnetada paljusid. Ta lisas, et kingitus on nii uus, et nad alles otsivad võimalusi, kuidas seda kasutada.

Kõik tuli tasahilju

Mõte tõmmata toidupangale tähelepanu hakkas Marika Loderaua peas arenema tasahilju. Sisseoste tehes oli ta ikka tähele pannud üle kaupluse kõlavaid reklaame, mis kutsuvad toidupangale annetama.

«Ja ma olen iga kord ka midagi ostnud – jahu, makarone või küpsiseid –, ning asetanud kraami punastesse majakestesse,» meenutas ta. Punased majakesed tähendavad toidupanga annetusautomaate, mis asuvad Sõbra Prismas ja Annelinna Prismas ning Rebase Rimis.

Nüüd sügisel sattus Marika Loderaud lugema uudist, kus öeldi, et tänavu on Eestis toiduabi vajavate inimeste hulk kahekordistunud, samal ajal aga vähenenud abistajate hulk, mistõttu on toidupanga varud kriitilises seisus. Kui õpetaja oli seni arvanud, et tema isiklik panus toidupangale on ainus, mis ta teha saab, siis nüüd hakkas ta mõtlema, et ta suudaks palju rohkem.

Kingi aega, hoolimist või raha, ükski heategu iial pole paha, ütleb laulusalm.

Õpetajale meenus popmuusika ajaloost Band Aid, grupp, kuhu kuulusid kuulsad Briti ja Iiri muusikud, kelle 1984. aastal loodud laul «Do they Know it’s Christmas» suunas inimeste tähelepanu Etioopia näljahädalistele. Seda laulu on õpetaja kümme aastat ka oma inglise keele tundides koos lastega enne jõule kuulanud.

Vaimusilmas nägi Loderaud juba, kuidas terve Luunja kool esitab ühe vägeva teose, mis tõmbab tähelepanu tühja kõhtu kannatavatele inimestele Eestis.

Aga kust selline laul paugupealt võtta või kuidas kooriproovegi korraldada, kui suur osa klassidest on distantsõppel?! Lõpuks taipas Marika Lo­de­raud, et õigupoolest oskab ta ka ise luuletada, tal on luuleraamatuid ilmunud. Vabal tunnil ta süvenes ja leidis riimuvad read. Saatis need meili teel muusikaõpetaja Signe Hansenile, kes ongi juhtumisi helilooja ja kel on oma bänd.

Luunja kooli solist Hanna Hilpus esitas laulu hingesoojuse ja veenvusega. Viisi autor on ta kõrval seisev õpetaja Signe Hansen, sõnade autor on õpetaja Marika Loderaud.
Luunja kooli solist Hanna Hilpus esitas laulu hingesoojuse ja veenvusega. Viisi autor on ta kõrval seisev õpetaja Signe Hansen, sõnade autor on õpetaja Marika Loderaud. Foto: Kristjan Teedema

«See viis neile sõnadele tuli mul ühe õhtuga, ei olnud üldse raske,» meenutas Signe Hansen.

Küsimusele, kes niisugust laulu ette kandma hakkab, teadis Marika Loderaud samuti vastust. See pidi olema kaheksanda klassi õpilane Hanna Hilpus, kelle esinemine õpetajate päeva kontserdil talle südamesse läks.

Natuke tööd ja õnne

Kokkuvõtteks polnudki vaja muud kui pisut sihikindlat mõttetööd ja natuke vedamist, et kokku satuksid õiged inimesed. Helifail, millel on potentsiaal hakata kõlama sotsiaalvõrgustikes ja raadiojaamades, ootab nüüd oma saatust ja toidupank annetajaid.

14-aastane Hanna Hilpus ütles näiteks, et tema polnud toidupangast veel midagi kuulnud, aga nüüd on ta seda meelt, et kui satub perega mõnda suurde kauplusse, kus saab toidupangale annetada, tahab temagi anda oma panuse.

Marika Loderaud märkas sel kevadel muide ka lukkupandud Saaremaad, ja siis mõtles ta välja koolitöö, mis paneks õpilased saarlasi toetama.

Saaremaa turismi ja kauni looduse kiituseks ning seal valmistatud toodete märkamiseks sündis rida pilte, salme, laule ja mänge. Parim osa neist on Saaremaa toidufestivali veebilehel praegugi näha.

Tartus saab toiduabi 130 inimest

Tartu toidupanga koordinaator Sigrid Purgats on enne toidukogumispäevi, mis kohe saabuvad, natuke mures. Nende eesmärk on 11. ja 12. detsembril jõuda vabatahtlikega Tartu kuude kauplusesse, aga seis on nutune. Põhjuseks see, et koroonaviirusnakkuse ohu tõttu ei taha keegi väga vabatahtlikuks tulla.

Sigrid Purgatsi sõnul töötavad nad aga kogu aeg selle nimel, et toidupanga varud täieneksid, päästes kauplustest toitu, mille realiseerimistähtaeg on lähedal ning korjates kokku kõik inimeste ostetu punastest annetuskappidest ja spetsiaalsetest toidukogumiskärudest. Ning uute annetajate otsides muudkui helistades ja kirju saates.

Kartulitalu OÜ kinkis sel sügisel näiteks toidupangale terve tonni XXL-mõõdus kartuleid, mida neil ei õnnestunud müüa, kuna mugulad olid liiga suured.

Toitu võib annetada Tartu Toidupangale ka nii, et annetaja viib selle otse kohale ehk aadressile Peetri 28. Enne tuleks helistada 56 653 873 või saata e-mail tartu@toidupank.ee

Toiduabi jagatakse aga igal teisipäeval, neljapäeval ja reedel kella 15 kuni 17.

Tartu linna sotsiaaltööteenistuse spetsialisti Inge Kooli sõnul tegutseb Tartu Toidupank põhimõttel, et üks pere või isik saab toiduabi üks kord nädalas kolm järjestikku kuud, ja seda ühe aasta jooksul. «Leiame, et abi peaks olema ajutise iseloomuga, ja nii saame toetada rohkem inimesi,» selgitas ta. «Ühes kuus saab toiduabi keskmiselt 64 perekonda, kus kokku on ligi 130 inimest.»

Kevadel, kui inimesed olid pandeemia mõjude ning tuleviku suhtes ärevil, oli Inge Kooli sõnul märgata sotsiaal- ja tervishoiuosakonna poole pöördumiste arvu tõusu. Põhiliseks hirmuks oli võimalik töökaotus ja mure iseenda või oma perekonna toimetuleku ees.

Inimestel, kes soovivad hakata toiduabi saama, tuleb pöörduda Tartu linnavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakonna piirkonnakeskuse sotsiaaltöö spetsialisti poole. Kontaktid leiab Tartu linna kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles