Heiti Hääle äripartnerite ümber kogunevad rahapesukahtlused (1)

Copy
Virna 6 hoone Muuga sadamas. Just sellele aadressile on registreeritud rahapesuskandaali keskmesse sattunud Antonio Trade OÜ. 
Virna 6 hoone Muuga sadamas. Just sellele aadressile on registreeritud rahapesuskandaali keskmesse sattunud Antonio Trade OÜ. Foto: Eero Vabamägi

Sajandivahetuse ­paiku raskustesse sattunud Alexela aitas tagasi vee peale Vene kapital. Kunagisest kütuseketist on praeguseks saanud energeetikasektori suurkontsern, mis sponsoreerib kultuuriüritusi, toetab kontserdimaja ning omab Õhtulehe kaasomanikuna ärihuve ka ajakirjanduses. Välisinvestorid Heiti Hääle üles ehitatud kontsernis on aastate jooksul vahetunud, ent rahvusvahelise rahapesu kahtlused kogunevad neist järjest uute kohal.

Muuga söeterminalini viiv pikk sirge teelõik on öösiti üks põrandaaluste kiirendusvõistluste lemmikasukohti, kuid rehve suitsetavatest sportautodest põnevam on see, mis toimub teisel pool traataeda Muuga vabatsoonis. Sealt leiame ettevõtted, mille kohale kerkib ühelt poolt rahvusvahelise rahapesu kahtlus ning mille seosed teisalt viivad kohalikku ärieliiti.

Viljaterminali juures aadressil Virna 6 asub rahapesuskandaali keskmesse sattunud Antonio Trade OÜ. Firma praegune omanik on Roman Stroikov, kuid selle tõmbas käima Valeri Sikorski, endine Alexela Oil ASi aktsionär, kes saabus Eestisse 2002. aasta kevadel Heiti Hääle kutsel. See aeg ei olnud Alexela Oilile kerge – neli järjestikust aastat olid lõppenud kahjumiga. Kui maksuamet ettevõtte vastu aastal 2003 ligi 24 miljoni kroonise (enam kui pooleteist miljoni euro suuruse) nõude esitas, ­anti enda kaitseks sisse ka pankrotiavaldus. Riik süüdistas Alexelat toona ulatuslikus maksudest kõrvale hoidmises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles