Pandeemia ähvardab büroohooned tühjaks jätta (3)

Erkki Erilaid
Copy
Maksu- ja tolliameti ruumid on tühjapoolsed, sest kaugtöö võimalus on kõigil töötajatel.
Maksu- ja tolliameti ruumid on tühjapoolsed, sest kaugtöö võimalus on kõigil töötajatel. Foto: Sander Ilvest

Inimesed on kaugtööl ja kontorid seisavad nukralt pooltühjana. Üür ja muud püsikulud vajavad siiski maksmist ning seetõttu on paljud ettevõtted praeguses majandusseisus laienemise või kolimise otsustamise edasi lükanud. Selles, kas töökorralduse muutused on lõplikud ja büroopinnad jäävad osaliselt tühjaks ka tulevikus, pole kinnisvaravaldkonnas tegutsejad aga sugugi ühel nõul.

Üks tänavuse aasta märksõnu on nii kinnisvaraturul kui ka kogu ühiskonnas kaugtöö. Domus Kinnisvara juhatuse liige Raul Reino sõnas, et nende valdkonna tuleviku olulisemaid küsimusi on praegu, kas inimeste tervist ja riikide majandust rünnanud koroonaviirus on jäädavalt mõjutanud inimeste töökorraldust ning virutanud maksahaagi büroopindade turule.

Ühelt poolt ei ole midagi imestada, et kaugtööga seonduv on üle maailma tähelepanu alla sattunud. Alguse sai temaatika New Yorgist, kus muidu elust pulbitsev Wall Street jäi juba koroonaviiruse esimese laine ajal peaaegu inimtühjaks. Vilka äritegevuse ja agara suhtlemisega kaasnes see, et Manhattanist sai üks esimesi viiruse epitsentreid USAs. Paljud ettevõtjad mitte ainult ei saatnud oma töötajaid koju, vaid ütlesid üles ka oma kallite büroode üürilepingud. The New York Times kirjutas, et paljud bürood on endiselt tühjad ja vaid 54 protsenti Manhattanilt lahkunud ettevõtjatest loodab, et nad saavad järgmise aasta suvel sinna tagasi kolida.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles