Hinnad langevad tarbijale märkamatult

Copy
Diislikütus.
Diislikütus. Foto: Tairo Lutter

Novembris alanesid tarbijahinnad statistikaameti teatel aastavõrdluses 1,1 protsenti. Energia ja teenused odavnesid aastaga vastavalt kaheksa ja 0,3 protsenti, kuid toiduained kallinesid 0,8 protsenti.

Möödunud kuuga võrreldes hinnalangus veidi aeglustus. Peamiselt põhjustas novembriski üldist hinnalangust odav nafta ja diislikütuse aktsiisi langetamine. Mootorikütuste hinnad olid 16 protsenti mullusest madalamad ja tekitasid Eesti Panga ökonomisti Sulev Perti arvutuste järgi suurema osa tarbijahinnaindeksi langusest, viies seda tervelt 0,9 protsendi võrra allapoole.

Muude kaubagruppide hinnad muutusid kuni mõne protsendi ulatuses eri suundades, mis on presidendi majandusnõuniku Heido Vitsuri hinnangul üpris tavaline. «Kuivõrd ka võrdluses eelmise kuuga kasvasid hinnad keskmiselt 0,1 protsenti ja suuri kõikumisi ei olnud, võib olukord turul tunduda täiesti rahuldavana,» ütles ta. Vitsur lisas samas, et seda saab öelda vaid siis, kui jätta kõrvale olukord hotellide, restoranide ja toitlustuse vallas ning osaliselt ka transpordis, samuti arvestamata erakorralisi toetusi majandusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles