FSB näeb paljudes Vene tippteadlastes spioone (14)

Karl-Hendrik Pallo
Copy
FSB agendid transportimas kinnipeetavat. 
FSB agendid transportimas kinnipeetavat. Foto: Venemaa Föderatsiooni Föderaalne Julgeolekuteenistus/Scanpix

Venemaa teadlased peavad peale rahvusvahelise konkurentsi rinda pistma ka Venemaa Föderatsiooni Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) agentidega.

Viimase 20 aasta jooksul on FSB vangistanud kümneid Vene­maa tippteadlasi. «Spioonidest teadlaste» jahtimine on FSB-le prioriteediks saanud ning vangistatuid leiab igast Venemaa otsast, vahendab väljaanne Novaja Gazeta.

Teadlased on luureagentuurile lihtne saak, sest neil on ligipääs salastatud infole, nad on rahvusvahelise võrgustiku osad ja käivad sageli välisreisidel.

FSB-le on sellised vahistamised oma olemasolu põhjendamiseks elutähtsad. Seetõttu on pikema ­karjääriga teadlased automaatselt luure­agentuuri jälgimise all.

Jahti teadlastele on kergendanud ka Venemaa riigireetmist puudutava seaduse muudatus 2012. aastal. Seadusemuudatuses sätestati riigireetmisena igasugune Venemaa huvide vastane tegevus, milleks võib liigituda ka oma teadustöö avaldamine rahvusvahelistes teadusajakirjades.

Inimõiguste aktivisti Zoja Svetova (pildil) sõnul tähendab seadusemuudatus, et riik võib minna igaühe kallale, ja ­sellega algas Venemaal spioonimaania, vahendab BBC. «Süüdistusi spionaažis on saanud näiteks koduperenaine, lennujuht, teadlased ja mitu ajakirjanikku,» sõnas Svetova.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles