TERVISHOID Kadi Lubi: sildistamine ei kasvata sõeluuringust osavõttu

Kadi Lubi
, Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli dotsent
Copy
Kadi Lubi
Kadi Lubi Foto: Tallinna tervishoiu kõrgkool

Naisi uuringutele kutsudes tasuks loobuda neid rumalaks või hoolimatuks tembeldamisest ning kampaaniasõnumile «tule ja tee midagi» rõhumisest, kirjutab Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud Kadi Lubi.

Möödunud aastal osales rinnavähi sõeluuringul napilt üle poole ehk 55,9 protsenti uuringule kutsutud naistest. Teadlased ja otsustajad murravad pead, miks naised tasuta kätte toodud võimalusest loobuvad.

Põhjused millegi tegemiseks või tegemata jätmiseks erinevad suuresti, ka terviseotsuste ja -käitumisviisi valikul. Oleks väga lihtne, kuid äärmiselt ekslik väita, et rinnavähi sõel­uuringul naised ei osale, sest neil pole infot või nad ei hooli oma tervisest.

Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli ja Riia Stradiņši ülikooli teadlased uurisid 50–69-aastaseid Eesti ja Läti naisi, kes kuuluvad ka rinnavähi sõeluuringu sihtrühma. Tulemuste analüüsil leiti, et sõeluuringul osalemise otsuse mõjud võib tinglikult jagada kolme suurde rühma: harjumuslikud, praktilised ja emotsionaalsed. Kahte viimast on rohkem uuritud ja teadvustatud. Praktilise poole pealt näiteks ei sobi naisele sõeluuringu aeg või on keeruline perekondlike või tööga seotud põhjuste pärast kohale minna, emotsionaalselt võib osalemist takistada hirm protseduuri või haigusest teadasaamise ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles