Ene-Margit Tiit: statistika kui argument

Ene-Margit Tiit
, TÜ matemaatika emeriitprofessor
Copy
Ene-Margit Tiit.
Ene-Margit Tiit. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Argumenteeritud väitluse puhul on tõestuste aluseks statistika, kuid selle kasutamisel tuleb jälgida, et väiteid toetavad arvnäitajad oleksid ikka õiged.

Postimees avaldas 30. novembril Triin Teramäe artikli «Eesti lapsed ei ole lõimumispoliitika tööriistad», milles mitmeid sisukaid ja asjalikke väiteid toetati statistikaga, kuid kahjuks osutus suur osa kasutatud statistikast ebatäpseks.

Kõigepealt väide «Praegu, pärast aastakümneid Nõukogude Liidu ajupesu […] ei eristata ka vabas Eesti rahvusriigis enam rahvuse järgi». Mida see tähendab? Kes ei erista? Statistikaamet esitab avalikus rahvastikustatistikas eestlaste kohta rohkem jooksvat teavet, kui seda kunagi varem on tehtud. Lisaks eestlaste arvule igal aastal on statistikaameti avalikus andmebaasis andmed eestlaste loomuliku iibe ja emakeele kohta, rahvuste kaupa on eristatud elanikkonna paiknemine Eesti pinnal, aga ka tervisenäitajad, oodatav eluiga jne. Statistikat esitatakse lisaks rahvusele veel Eesti elanike kodakondsuse, sünnikoha, põlvnemise, st vanemate ja vanavanemate sünniriigi, emakeele ja eesti keele oskuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles