Turvaliselt pakendatud valgevene mässumeelsus (1)

Maria Helen Känd
, kultuuriajakirjanik
Copy
Noor armastajapaar. Taustal kaitsetu märulipolitsei. 
Noor armastajapaar. Taustal kaitsetu märulipolitsei. Foto: Nadia Buzhan/Nn.by

Programmi Fotografiska For Life raames näeb Tallinnas näitust «Valgevene tulevik naiste väega», mis on valminud koostöös valgevene fotograafe (Volha Shukaila, Nadia Buzhani, Iryna Arakhouskaya, Darya Burakina) ja visuaalkunstnikke koondava platvormiga SHKLO.

Teravalt tabab fotograafide nelik tänavu augustis Valgevene presidendi valimistele järgnenud vägivallavastase meeleavalduslaine väikesi tähenduslikke momente ja selle põhisümboleid. Suuresti on naised jäädvustanud naisi – valgesse riietatud punaõieliste lilledega valgevenelannasid hulgana tänavatele voolamas –, sest just naised on juba kuid kestvate rahumeelsete marsside eestvedajad ja põhiosalised.

Fotodel õõnestab punavalge rinde seljatagust kohaliku märulipolitsei OMONi must mass. Groteskne on näha kinnipeetud süütuid kleitides neidusid ja pensionäre eriüksuslaste haardes, isegi kui selliseid kaadreid on uudistes juba nähtud. Kohati mõjuvad stseenid pearättidega neidudest sõjaväelaste ringis isegi nagu kaadrid mõnest stiliseeritud muusikavideost. Neis piltides kohtuvad õrnus, ilu, visadus ja absurd.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles