Lennufirmad vaevlevad raskustes, ent nende aktsiad juba lendavad

Erkki Erilaid
Copy
Norwegiani lennuk Düsseldorfi rahvusvahelisel lennuväljal.
Norwegiani lennuk Düsseldorfi rahvusvahelisel lennuväljal. Foto: Caro/Oberhaeuser/Scanpix

Norra odavlennufirma Norwegian, mis taotles hiljuti kaitset pankroti eest Iirimaal, teeb nüüd sama ka Norras. Finnairi reisijate arv kahanes novembris mullusega võrreldes 92 protsenti ja airBalticul kolmandas kvartalis 78 protsenti. Börsil lendavad aktsiad aga kõrgelt. Ehkki koroonavaktsiini uudised mõjuvad hästi lennufirmade aktsiatele, reisijate arvu kasvu need kahtlemata veel niipea ei too.

Niigi kehva oktoobriga võrreldes lendas Finnairiga novembris veel ligi 16 protsenti vähem inimesi, aastatagusest veomahust on alles vaid kaheksa protsenti. Kui Finnairi novembri majandusnäitajaid iseloomustab Soome meedia täieliku kokkuvarisemisena, siis nende aktsia hind oli keskpäevaks börsil neli protsenti tõusnud. Kuuga on aktsial hinnatõusu tänu vaktsiiniuudistele kogunenud juba viiendiku võrra.

Veel halvemini läheb hiljuti veel Eestistki tegutsenud ette­võttel Norwegian Air Shuttle. Firma on kahjumis olnud alates 2017. aastast ja selle võlakoorem ulatus septembri lõpus 4,5 miljardi euroni. Praegu lendavad firma 140 lennukist kuus, mis teenindavad Norra siseliine. Tööl on vaid 600 töötajat varasema 10 000 asemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles