Uuselamurajooni vimkavendade elu lasteraamatus

Helena Koch
, kriitik
Copy
Sirly Oderi illustratsioon Jana Maasiku raamatule «Õnnekaare õed ja vimkavennad».
Sirly Oderi illustratsioon Jana Maasiku raamatule «Õnnekaare õed ja vimkavennad». Foto: Sirly Oder

Jana Maasiku lasteraamat «Õnnekaare õed ja vimkavennad» on lugu seitsmeaastase Lenna elust Õnnekaare tänavas. Teose avaldas kirjastus Tänapäev ning illustreeris Sirly Oder. Raamatu käsikiri märgiti ära lastejutuvõistlusel «Minu esimene raamat» ning autor on öelnud, et sai selle kirjutamisel inspiratsiooni Astrid Lindgreni Bullerby laste lugudest.

Õnnekaare õdedeks kutsutakse nelja parimat sõbrannat, kes on kogu aeg ninapidi koos. Neile pakuvad seltsi kolm umbes sama vana naabruses elavat poissi. Nagu poisid ja tüdrukud ikka, on lapsed mõnikord omavahel head sõbrad, siis jälle konkureerivad «vaenlased». Oma vempude tõttu kutsuvad poisid ise end vimkavendadeks. Lenna jutustabki nende laste tegemistest, aga ka omaenda pere elust Õnnekaare tänavas, mis asub ühes uuselamurajoonis suure linna lähistel.

Kõik raamatu lood on lõbusad, pisut seikluslikud ja humoorikad. Laste suvepäevadesse mahub näiteks putukahotellide ehitamine, konnade päästmine, telkimine, rattasõit, maja värvimine ja erinevad mängud. Ka Õnnekaare lapsevanemad ning suuremad õed-vennad löövad osas ettevõtmistes kaasa. Ent Lennal pole ka üdini õnnelik elu. Nimelt igatseb ta taga aega, mil tema vanemad elasid koos. Nii on teoses kajastatud ka vähemalt üks suur kaasaja laste mure.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles