Johnson läheb Brüsselisse lepet päästma

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Boris Johnson püüab Brüsseli-reisiga isiklikult kaubanduskõneluste umbsõlme lahti harutada.
Boris Johnson püüab Brüsseli-reisiga isiklikult kaubanduskõneluste umbsõlme lahti harutada. Foto: ANDY RAIN/EPA/Scanpix

Käesolev nädal peab tooma selguse, kas Ühendkuningriik ja Euroopa Liit suudavad ületada erimeelsused ja sõlmida kaubandusleppe, mis hakkaks kehtima pärast Brexiti üleminekuperioodi lõppu 1. jaanuaril.

Ühendkuningriigi peaminister Boris Johnson ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen andsid oma läbirääkimismeeskondadele möödunud nädala lõpus korralduse teha kompromissi leidmiseks viimane jõupingutus. Kuna läbirääkijate viimane katse jooksis liiva, tähendab see, et kui on võimalus Gordioni sõlm läbi raiuda, peavad sellega hakkama saama Johnson ja von der Leyen ise.

Formaat on ammendunud

Üleeile õhtul poolteist tundi telefonitsi vestelnud liidrid teatasid lakoonilises ühisavalduses, et kolmes valdkonnas ollakse endiselt eri meelt ja seega ei ole lepet sõlmida võimalik. Otsustati, et leppe päästmise nimel kohtuvad Johnson ja von der Leyen lähipäevil Brüsselis. Kohtumine leiab aset täna õhtul, päev hiljem algab ELi Ülemkogu kohtumine, millest on seni räägitud kui kõneluste lõpptähtajast.

Viimase nädala jooksul palehigis lahendusi otsinud pealäbirääkijad Michel Barnier ja David Frost said ülesandeks liidrite kohtumise eel peamised probleemkohad kindlaks määrata. The Timesiga rääkinud Briti valitsusallika sõnul on aga selge, et pealäbirääkijate tasandil on kõnelused ummikusse jooksnud ja see formaat on end ammendanud. See tähendab, et kui saavutatakse läbimurre, peab see tulema kõrgeimal poliitilisel tasandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles