Restoraniäri kukkumine teeb väiketootjad ettevaatlikuks

Tiit Efert
Copy
Kolotsi talu peremees Mart Leibur.
Kolotsi talu peremees Mart Leibur. Foto: Tiit Efert

Restoranidest sõltuvad väiketootjad pingutavad püksirihma ning otsivad vanade ja uute toodetega teistsuguseid kundesid.

Tartu külje all Ilmatsalus asuva mikroürtide kasvataja Luxvegi jaoks oli suvi lootustandev, aga septembris tuli järsk langus, mis on jätkunud siiani ning mis jääb ettevõtte juhi Toomas Soopere hinnangul püsima märtsi lõpuni.

Kulud laes, tulud maas

„Meil on käimas aasta kõige suuremate kuludega kuud. Enamik restorane on löögi all, aga kodukokkade mahud on imepisikesed ning teekond nendeni konkurentsitihe ja aeganõudev,” selgitas ta. Läinudnädalase otsuse peale, et kõik toitlustuskohad peavad uksed sulgema hiljemalt kell 22, loobus mitu klienti tellimusest. Olukord on pehmelt öeldes kehv.

„Oleme teinud ellujäämisplaani, eks paistab, kas sellest piisab. Situatsioon on ju paratamatu. Lepime sellega, mis toimub,” lisas ta. Aga lootus sureb viimasena. „Nuputame uute ideede kallal ja püüame siiski optimismi hoida,” lausus Soopere. 400 ruutmeetrit kasvuhoonepinda on kinni pandud, et küttekulu vähendada.

Jaeostjale püütakse tooteid juurde mõelda. „Olgem ausad, mikrovõrsetele on raske jaeostjat leida. Seetõttu oleme mõelnud juurde salatisegusid,” rääkis ta. Jaekliendini üritatakse jõuda e-poe kaudu.

Suur mure on Luxvegil PRIA ees, võetud on kohustus viis aastat antud valdkonnas tegutseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles