Nädala mõte: päris kuusk või plastist?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Jõulupuudena ei müüdagi metsast toodud puid, neid kasvatatakse ja kujundatakse põllul. FOTO: Elmo Riig
Jõulupuudena ei müüdagi metsast toodud puid, neid kasvatatakse ja kujundatakse põllul. FOTO: Elmo Riig Foto: Elmo Riig

Eeloleval nädalavahetusel hakkavad kuused tuppa tulema. Igal aastal kaasneb sellega vaidlus, mis on õigem, mugavam ja keskkonnasäästlikum – kas päris kuusk või kunstkuusk? Minu koju on alati toodud metsas kasvanud kuusk ja ma lepin mõttega, et kevadise suur­puhastuseni tuleb ikka kuskilt nurgast okkaid pühkida.

Kaupluste reklaamlehti sirvides näen, et kunstkuused muutuvad aina tõetruumaks ja olen mänginud mõttega mõni selline iludus ka endale soetada, aga mõtteks see ilmselt jääbki – plasti on niigi palju me ümber.

Kunstkuusk ei pudista okkaid ja pärast pühi ei pea seda kuskile välja tarima. Rohkem plusse ei oska välja tuua. Küll aga miinuseid, kui mõelda, kui suure ökoloogilise jalajälje jätavad kuskil Aasias naftast toodetud ja siis üle maailma laiali veetavad plastkuused. Säärase ostmine õigustaks end vaid siis, kui kasutaks sama kuuske vähemalt kümme aastat järjest.

Päris kuuse vastu võib ju öelda, et nii ei saa puu suureks kasvada. Jõulupuudena ei müüdagi metsast toodud puid, neid kasvatatakse ja kujundatakse põllul. Kaubandusest päris jõulupuu ostmise korral tasub kõhelda ehk siis, kui see on toodud siia tuhandete kilomeetrite kauguselt.

RMK pakub ise metsast toomiseks kuuski, mis hakanud kasvama kohas, kus neil pole lootust suureks puuks sirguda, näiteks elektriliinide all.

Tegelikult on võimalusi rohkemgi. Üha moekamaks muutub ise jõulupuu meisterdamine. Tooge jalutuskäigult kaasa põnevalt kõver puuoks, mille siis vaasi panete või lakke rippuma kinnitate ja ära ehite. Väikesesse korterisse võib jõulupuu meisterdada seinale knopkade, nööri ja jõulutulede abil.

Kui endal ideid napib, piiluge Maa Elu veebi, kus jagame oma lugejate jõulukaunistuste pilte. Osa neist jõuab ka meie järgmise nädala lehte. Seega, kel mõni tore isetehtud jõulukaunistus, jagage pilte teistegagi. Teeme üheskoos jõulud sel keerulisel ajal kaunimaks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles