Teraviljakasvataja soovib külmakraadide jätkumist

Silvi Lukjanov
Copy
Põllumehed eelistavad pigem külma maad kui lund sula maa peal. Kõige hullem on temperatuuri pidev vaheldumine.
Põllumehed eelistavad pigem külma maad kui lund sula maa peal. Kõige hullem on temperatuuri pidev vaheldumine. Foto: Mailiis Ollino / Virumaa Teataja

Kuigi oktoober ja november olid ootamatult soojad ja see kasvatas talivilja liiga suureks, loodavad teraviljakasvatajad, et jätkub mõne külmakraadiga talveilm ja nii kuni kevadeni välja. Kõige enam teeb meelehärmi pidev sooja ja külma ilma vaheldumine.

Tänavune sügis annab Viljandi- ja Järvamaal teravilja kasvatavale Mägede OÜ juhile Raido Allsaarele lootust, et ees ootab hea aasta. Kuigi oktoober ja november olid soojad ja see kasvatas tema taliodra liiga suureks, loodab ta, et nüüd jätkub mõne külmakraadiga talveilm, kuni kevadeni välja.

Kui ei lähe päris nii, siis kõige hullem on põlde kattev paks lumekiht. See tähendaks põllumehele kohe päris halba. „Lume alla jäänud liiga suureks kasvanud talioder tähendab, et 90protsendilise tõenäosusega on sellel peal lumeseen ja siis pole kevadel vaatepilt meeldiv,” selgitas Allsaar.

Raps kasvas veidi üle

Nii rõõmustas Allsaar, et korraks maha sadanud lumi kadus ja nüüd ilmad külmaks lähevad. „Kui nüüd rahulikud külmakraadid hoiab, on hästi. Pigem olgu külm kui sula maa peal lumi,” kinnitas ta.

Ka rapsipõllul avanev pilt on mehele meeltmööda. „Rapsi on meil maas mitut sorti ja iga sort sai külvatud eri ajal. Kui külviajad paigas, töötas ka kasvu reguleerimine hästi. Kui raps mõnel põllul ongi natuke välja veninud, loodame parimat,” lisas ta.

Võrumaal teravilja kasvatava Jaagumäe Agro OÜ ühe juhi Mart Timmi meelest on vara veel midagi öelda, sest talv tuleb ikka ära oodata. „Hetkeseis on ju hea, kuid kõik sõltub järgnevast kolmest kuni viiest kuust,” ütles ta.

Hea tähendab seda, et põllumehele sobiliku ilmaga sügis lasi orasel mõistlikult välja kasvada. Raps kasvas küll kohati üle, kuid sedagi andis teatud võtetega tagasi hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles