Sõprus orhideedega võib alata leplikust kuukingast

Katrin Uuspõld
, ajakirjanik
Copy
Merle Toompark on kodus orhideesid kasvatanud 14 aastat, praegu on tal taimi 50 ringis. Sellel fotol on näha Encyclia radiata.
Merle Toompark on kodus orhideesid kasvatanud 14 aastat, praegu on tal taimi 50 ringis. Sellel fotol on näha Encyclia radiata. Foto: Erakogu

Kui öelda „orhidee”, siis paljude silme ette kerkib esimesena kuuking, mida on mitmeid sorte paljudes toonides. Kuuking on küll Eesti kodudes kõige levinum ja lihtsamini kasvatatav orhidee, kuid käpaliste maailm on rikkalik, avastamist ja katsetamist väärt.

„Oi, mul praegu ei ole väga palju orhideesid, kuid see-eest on mõned väga suured. Viiekümne taime ümber on praegu,” ütles tagasihoidlikult Merle Toompark, kes ameti poolest hoopis lasteaia juhataja on.

Orhideesid on ta kodus kasvatanud neliteist aastat – esimesed eksemplarid olid kaks poes allahinnatud kuukinga. „Neil olid ainult lehed ja tahtsin teada, mis värvi õied tulevad,” ütles Toompark, kes taimed üles putitas ja ka õite värvi teada sai.

Elu viis kokku teiste orhideehuvilistega, kataloogi järgi hakkas ta tellima orhideesid välismaalt ning käima orhideenäitustel. Teadmisi tuli nii kirjandusest kui ka interneti orhideefoorumist ja koos käivast orhideeklubist, mis nüüdseks on küll lõpetanud.

„Mul on näiteks aastast 2007 üks veenusking, kahe loodusliku liigi ristand, mis on õitsenud igal aastal ja ajab praegugi ühte õit välja,” rääkis naine.

Suveks kasepuu otsa

„Kuuking, hübriid, mille supermarketist ostame, on mõeldud laiatarbekaubaks ja on kasvandustes hormoonide abil lühikese ajaga kasvatatud. Kui ta jõuab meie koduaknale ja olemasolevad õied ära õitsevad, peab ta kohanema uue kasvataja ja uue keskkonnaga. Vahel ta võib viis aastat mitte õitseda. Kõik sõltub tingimustest ja konkreetse taime eellastest,” teadis ta.

Toomparki sõnul saab ise katsetades teada, milline liik ja sort kellegi elamisse sobib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles