JULGEOLEK Kuno Tammearu: Padaorust Munamäele ehk kuidas elanikkonnakaitse jalad alla võttis (4)

Kuno Tammearu
, päästeameti peadirektor
Copy
Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu.
Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu. Foto: Tairo Lutter

Kriisid on ja jäävad tulema, aga võti nendega paremaks toimetulekuks seisneb ennetamises ja valmisolekus, kirjutab päästeameti juht Kuno Tammearu.

Kümme aastat tagasi, 9. detsembri õhtul kella kaheksa paiku hakkas häirekeskusesse ja politseisse saabuma esialgu uskumatuna tunduvaid kõnesid Narva maanteelt – Eesti ühel peamisel magistraalil olid autod lumelõksu jäänud. Sämist Varjani oli lumetorm Monika sajad inimesed sõidukisse lumevangi jätnud. Väljas puhus tuul kohati kuni 25 m/s ja tuisune lumevaip kattis tervet Eestit.

Päästeamet saatis esimeste kõnede peale tehnika välja, kuid selle kohalejõudmine võttis väga raskete teeolude tõttu aega. Kõnede tulva jätkudes selgus aegamisi olukorra tõsidus: Padaorus oli lõksu jäänud ligi 600 inimest, nii sõiduautod, reisibussid kui ka veoautod. Appi tulid Kirde kaitseringkonna kaitseväelased ja kaitseliitlased, samuti aitas oma sõidukitega politsei. Järgmise päeva pärastlõunaks oli ligikaudu 170 inimest evakueeritud ja paigutatud Viru-Nigula spordihoonesse, päästmist ootas veel 400 inimest. Ühiste jõupingutuste tulemusel olid kõik ligi 600 inimest ööpäev pärast sündmuste algust kas sõidukitest evakueeritud või liikuma aidatud ja suurim kriis sellega lahendatud. Nüüd sellele tagasi vaadates tuleb tunnistada, et oli suur õnn, et ükski inimene Padaorus oma elu ei jätnud.

Rahvasuus kiirelt Hädaoru nime saanud sündmusele järgnes põhjalik arutelu selle üle, kes oli olukorra tekkimises süüdi ning kas ja mida saanuks selle ennetamiseks ja lahendamiseks teisiti teha. Juhtunu analüüsimine oli vajalik, aga veel tähtsam on see, et sellest ka oma järeldused tehakse ja õppust võetakse. Kui Padaorg korduks täna, kas oleksime paremini valmis? Püüan vastata.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles