Poola ja Ungari ilmutasid ELi ülemkogul leppimise märke (1)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Türgi rahvuslaste ELi-vastane meeleavaldus möödunud kuul Saksa saatkonna ees Ankaras. 
Türgi rahvuslaste ELi-vastane meeleavaldus möödunud kuul Saksa saatkonna ees Ankaras. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Eileõhtused teated Brüsselist kõlasid lootusrikkalt: ülemkogu eel tegid liikmesriikide saadikud ELi juures viimaseid pingutusi, et Poola ja Ungari ei blokeeriks ühenduse tulevikueelarvet ega taaskäivitusfondi.

Nii Budapestile kui ka Varssavile on vastukarva, et ühenduse fondidest raha saamine seotaks küsimusega, kas nad käituvad demokraatlike õigusriikidena.

Ungari peaminister Viktor Orbán rääkis tippkohtumise eel, et neil on lootust saavutada vaidlustes võit. Samas võis mõlemat maad kompromissialtimaks muuta taustal liikunud info Euroopa Komisjoni varuplaanidest, kuidas eelarvetega lihtsalt nendeta edasi liikuda.

Eilse seisuga peeti tõenäoliseks kompromissiks eelarvedokumente saatvat ühisdeklaratsiooni, milles öeldu leevendaks Budapesti ja Varssavi hirme, aga ei loobuks täiesti õigusriigi tingimustest.

«Olen kindel, et me jõuame kokkuleppele ühises paketis, mis lubab sujuvalt rakendada nii mitmeaastast eelarveraamistikku kui ka taaskäivitusfondi,» vihjas ülemkogu eesistuja Charles Michel eile õhtul saadetud kohtumise kutsekirjas mõistmisele, mis osaliste vahel saavutatud.

Traditsiooniliselt räägitakse aasta viimastel ülemkogudel ka ELi ühisest välis- ja julgeolekupoliitikast. Tänasel õhtusöögil on ühenduse riikide liidrite ees suhted kahe tähtsa partneri USA ja Türgiga, kelle mõlemaga seob suurt osa ELi maadest ka NATO liikmesus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles