Eestis sõlmitud abielu maksis naisele Soomes töötushüvitise (13)

Krister Kivi
, Arteri toimetaja
Copy
Aastaid Soomes makse maksnud Kadri Põder uskus, et dokumendid peavad korras olema ja teavitas Soome elanike registrit mullu oma abiellumisest. Nüüd sai Eestis elav mees aluseks talle töötushüvitise maksmisest keeldumisele. 
Aastaid Soomes makse maksnud Kadri Põder uskus, et dokumendid peavad korras olema ja teavitas Soome elanike registrit mullu oma abiellumisest. Nüüd sai Eestis elav mees aluseks talle töötushüvitise maksmisest keeldumisele. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Pikki aastaid töötas Kadri Põder Tallink Silja OY kõige uhkemate aluste hulka kuuluval Silja Serenade’il, mis seilas Helsingi ja Stockholmi vahel Soome lipu all. Palk oli hea ja nagu pea kõigil laevapere liikmetel, arvati Põdra töötasust iga kuu maha meremeeste ametiühingu ja töötuskindlustuse maks. Ent kui koroonakriis kevadel vallandus ja laevad seisma pandi, keelduti eestlannale maksmast palgapõhist päevaraha, mis on mõeldud just selleks, et ajutiselt tööta jäänud raske aja vastu peaks.

«Sulle ei saa maksta «ansiopäiväraha», kuna sa ei ela Soomes,» selgitati äraütlemises, mis saadeti eestlannale tema Vantaa kodu aadressil.

«Ma olen aastast 2014 maksnud kõik oma maksud Soome,» on Põder jahmunud. Ta on kantud Soome elanike registrisse ning elab Soomes ka Eesti rahvastikuregistri andmetel. Kuid töötukassa spetsialistiga vesteldes kuulis naine, et talle äraütlemise puhul sai määravaks, et ta 2019. aastal Eestis abiellus. Kuna mees elab Eestis, jõudsid ametnikud järeldusele, et naise «huvide keskpunkt» on Soome asemel siiski Eestis ning et toetusi peaks talle maksma Eesti riik. «Abiellumine oli see süü,» ei leia Põder sõnu. Naise sõnul imestavad ka Soome töökaaslased, kuidas selline asi võimalik on.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles