GALERII ⟩ Eesti mereväele anti üle väekaitsekaatrid (3)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy

Saaremaa laevaehitajad andsid neljapäeval piduliku ristimistseremoonia käigus Eesti mereväele üle kaks maailmatasemel väekaitsekaatrit EML Roland ja EML Risto, mille peamine ülesanne on tagada väekaitse nii merel kui sadamates.

Taasiseseisvunud Eesti mereväe jaoks on tegemist esimeste laevadega, mis on ehitatud Eestis ning ehitatud spetsiaalset neile.

Välisriikide sõjalaevade visiitide korral Eestisse on Eestil NATO liikmesriigina kohustus tagada väekaitse saabuvatele alustele merel ja sadamates. Selleks sobivad väiksemad veesõidukid, millel on turvaline ühilduv side, väikesekaliibriline pardarelvastus ning mis oleksid mehitatud vajaliku väljaõppe saanud isikkoosseisuga, teatas kaitseinvesteeringute keskus.

«Ma olen kindel, et saarlaste kaatrid on ühed parimad omas klassis kogu maailmas ja on äärmiselt oluline, et mereväe üks kriitiline võimelünk saab nüüd täidetud. Samuti on tähtis, et kaatrite hange toetab Eesti ettevõtlust majanduslikult väga kriitilisel ajal,» ütles kaitseminister Jüri Luik. Tema sõnul on kaatrid soetatud optimaalse hinna eest, nad on merekindlad, kaasaegse varustuse ja relvastusega ning vajadusel kasutatavad ka tsiviilkriiside korral.

«Lisaks väekaitseülesannetele on oluline ära märkida, et aluste madal süvis ja hea manööverdusvõime annab viimaks ometi mereväele võimaluse saada tuttavaks Eesti rannikumerega ja väikesadamatega, siiani on see olnud piiratud kuna olemasolevad alused ei mahu enamikesse väikesadamatesse,» täiendas mereväe ülem Kommodoor Jüri Saska.

Tegemist on kaitseministeeriumi arengukava raames tehtud erandhankega. Ka teistes Euroopa riikides kasutatakse sarnaseid hankeid, et suunata raha tagasi oma riigi majandusse.

Väekaitsekaatrid EML Roland ja EML Risto on täiendavalt kasutatavad piiratud võimekusega tuvastusvahendina merepildi loomes, taktikalise sihtüksuse ülema esmase juhtimisvahendina merel, väekaitseks õppuste korral merel, laskeharjutuste turvamisel, kadettide navigatsioonipraktika platvormidena ja vajadusel ametiabi andmiseks teistele riigiasutustele.

Eesti ettevõte Baltic Workboats AS (BWB) tagab lisaks aluste tootmisele ka nende täishoolduse. Kahe kaatri hinnaks on 3,9 miljonit eurot.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles