Mihkel Muti Uroboros, mis sabast ampsab

Teet Korsten
, ajakirjanik
Copy
Mihkel Mutt 
Mihkel Mutt Foto: Virge Viertek

Mihkel Mutt on kirjandustaevas säranud nagu romaanis «Mägrad hernes» planeeritav kunstpäike Taara. Muti-­nimeline satelliit on Eesti muidu kehva kliimat kaardistama kutsutud ja seatud kui mitte 1980. aastast alates, mil ilmus Muti jutustuste kogu «Fabiani õpilane», siis kindlasti aastast 1982, mil ilma­valgust nägi autori esimene romaan «Hiired tuules».

Mutt, kelle loomingule on algusest peale omane olnud vaimukas keel, mängib juba teose pealkirjast alates sõnadega. 38 aastaga on ennast rõngasse keeranud üks Uroboros, et ennast sabast ampsata. Tähendab hiired on küll asendunud mäkradega ja tuul hernestega, aga pealkirjas peituv sarnasus Muti esimese romaaniga ei saa olla juhuslik. Mida see Uroboros siis meile öelda tahab?

Vahemärkusena. Kõnealuses romaanis endaski võib leida viite Uroborosele, kes iidsetes müütides tähistas neitsilikku jumalannat, kes sünnitas mehe abita kosmose. Leheküljel 34 saame tuttavaks Alam-Kolkaküla väikse, aga tubli LGBT kogukonna kõneisiku Salme Munaga, kes sirgudes muutis nime Pupp Eskavaliisaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles