Tuumavool rabab kõrge hinnaga

Peep Mardiste
, Eesti Rohelise Liikumise juhatuse liige
Copy
Hinkley Pointi kolmanda tuumajaama ehitus algas 2018. aastal. 2008. aastal ennustati, et jaama elekter hakkab maksma 24 naela kilovatt-tunnist (27 eurot kilovatt-tunnist). Praegu ületab jaama ehitamine 20 miljardi naela piiri. 
Hinkley Pointi kolmanda tuumajaama ehitus algas 2018. aastal. 2008. aastal ennustati, et jaama elekter hakkab maksma 24 naela kilovatt-tunnist (27 eurot kilovatt-tunnist). Praegu ületab jaama ehitamine 20 miljardi naela piiri. Foto: Ben Birchall/PA

Energiasektoris teenimisvõimalust ­otsiva OÜ Fermi Energia asutajad lubavad revolutsiooni tuumaenergia valdkonnas, soovides rajada Eestisse Euroopa esimese väikese moodultuumareaktori. Plaan on lennukas ja intrigeeriv, sest selliseid reaktoreid mujal ei ehitata, kuna neid ei peeta turul konkurentsivõimeliseks.

Möödunud sajandi keskpaigas peeti tuumatehnoloogiat kauaoodatud läbimurdeks, mis tagaks inimkonnale odava ja piiramatu energia. Praegu annavad tuumajaamad kümme protsenti maailmas toodetavast elektrist ja on selge, et enam kui poole sajandi tagane unistus odavast uuest energiaallikast pole täitunud. Põhjus on lihtne: aatomituumade lõhustamise teel elektri tootmine on tehnoloogiliselt endiselt keeruline ja tänapäeva kiiresti muutuvas maailmas ka liiga kohmakas.

Väikestes tuumareaktorites pole iseenesest midagi uut. Allveelaevad või lennukikandjad kasutavad 50–500 MW võimsusega tuumareaktoreid. Maailmamerede valitsemine ja võimekus vastast vee alt startiva tuumaraketiga üllatada on strateegiliselt sedavõrd olulised, et nende reaktorite kulud ei allu turuloogikale. Väikeseid tuumareaktoreid on läbi aastakümnete rajatud ka tsiviilotstarbel, kuid need pole end mitmesugustel põhjustel õigustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles