Aljaksandr Lukašenka ei halasta ka tudengitele (2)

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Demokraatiameelsed tudengid ülikooli ees protestimas. 
Demokraatiameelsed tudengid ülikooli ees protestimas. Foto: Erakogu

Valgevene tudengid on sunnitud ülikoolis hariduse omandamise asemel võitlema tänavatel vaba tuleviku eest.

Aljaksandr Lukašenka vastased protestid on režiimi pingutustele vaatamata tänavatel juba viiendat kuud. Valgevene tudengiprotestide üks koordinaatoritest Danila Lavretski märkis Postimehele, et Valgevene tudengiliikumine on hetkel oma ajaloo suurima pinge all.

Lavretski tegeleb peamiselt tudengistreikide koordineerimisega ja teda on seetõttu kinni peetud mitmeid kordi, nii enne kui ka pärast augustis toimunud võltsitud valimisi. Võimude käitumine on pärast valimisi selgelt jõulisem kui enne.

Rektorid presidendi kontrolli all

«Okrestina vanglas olles ei lastud meil mitu ööpäeva järjest magada, samuti ei lastud mul kahe seal viibitud nädala jooksul kordagi ennast pesta,» meenutab Lavretski. Ta lisab, et võimude strateegia kohaselt pandi ta ühte vangikongi paljude kodututega, kellelt ta sai täid.

Lavretski loeb enda karistust aga üheks leebemate hulgast: «Mu sõprade seas on kahjuks mitmeid, keda vanglas peksti, piinati ja surmaga ähvardati.»

«Protestid on tudengite seas väga populaarsed, kuid ebainimlike karistuste tõttu jääb osavõtjate arv vaid tuhandetesse,» arvab Lavretski. «Samuti muudab üliõpilaste majanduslik sõltuvus riigist ja oma vanematest nad võimude jaoks kergemaks sihtmärgiks,» lisab ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles