AK John Kennedy isa inetu lugu

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Joseph Kennedy
Joseph Kennedy Foto: Wikipedia

Ameerika Ühendriikide ilmselt mõjukaima poliitilise perekonna patriarh, president John Kennedy isa Joseph (Joe) Kennedy oli 20. sajandi alguses väga kaalukas ärimees ja investor. Ta kasvatas varandust alguses aktsiatega spekuleerides ja hiljem kinnisvarasse investeerides ning 1961. aastal, kui tema poeg USA presidendiks sai, oli ta üks riigi jõukaimaid inimesi.

1919. aastal liitus Joseph Kennedy tol ajal väga tuntud maaklerifirmaga Hayden, Stone & Co, kus temast sai mitte­reguleeritud turgude ekspert. Üsna pea, kui USA aktsiaturg tegi enneolematu tõusu, kasvas ka Kennedy vara üüratult.

«1928. aastal oli ta multimiljonär. Ta elas elu, mida Jay Gats­by oleks kadestanud,» kirjutas ajalehe The Gazette majandustoimetaja Michael Chevy Castranova 2013. aastal.

Isegi 1929. aasta börskrahhist pääses Joseph Kennedy puhta nahaga. Enda sõnul olevat ta aru saanud, et on aeg aktsiapositsioonid likvideerida, kui saapapuhastajad hakkasid investeerimisvihjeid andma.

1933. aastal, suure depressiooni ajal lõi Kennedy koos hulga iiri-katoliku investorite-spekulantidega investeerimiskonsortsiumi, mis võttis sihikule Ohio osariigis Toledo linnas asuva autode ja aknaklaasi valmistaja nimega Libbey-Owens-Ford Company (LOF).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles