USA ja Maroko toolimäng Iisraeliga

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Lääne-Sahara hõimu ehk saharawide meeleavaldus Madridis USA, Iisraeli ja Maroko kokkuleppe vastu. 
Lääne-Sahara hõimu ehk saharawide meeleavaldus Madridis USA, Iisraeli ja Maroko kokkuleppe vastu. Foto: Diego Radames/Zumapress.com/Scanpix

Toolide mängu tulemusena sai Ameerika Ühendriikidest esimene lääneriik, mis tunnustas Maroko õigust vaidlusalusele Lääne-Sahara territooriumile. Samal ajal teatas Maroko, et seab sisse diplomaatilised suhted Iisraeliga. Põrandale prantsatas aga Lääne-Sahara, mille nelikümmend aastat väldanud iseseisvuspüüdlused said tugeva hoobi.

President Donald Trump teatas neljapäeval kokkuleppest Marokoga, mis hõlmab kahte suurt punkti. Esiteks seab Maroko sisse diplomaatilised suhted Iisraeliga, vastukaaluks tunnustab USA Maroko suveräänsust Lääne-Sahara üle. Tegu oli USA-Maroko kahepoolsete kõneluste tulemusega, mille käigust oli teadlik ka Iisrael.

«Diplomaatia väikeses maailmas on tegu pommiga. Nelikümmend aastat läbirääkimisi kustutati ühe säutsuga,» märkis endine Prantsusmaa saadik ÜROs ja USAs Gérard Araud Twitteris.

Maroko suveräänsuse tunnustamine vaidlusalusel Lääne-Sahara territooriumil lahkneb ÜRO, Aafrika Liidu, Rahvusvahelise Kohtu ja Euroopa Liidu poliitikast.

Riskantne ka Marokole

Trumpi administratsiooni otsust kritiseeris ka Ühendriikide senati relvastuse komitee esimees vabariiklane Jim Inhofe, kes nimetas seda šokeerivaks ja pettumust valmistavaks ning süüdistas Trumpi Lääne-Sahara elanike õiguste vahetamises omakasu vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles