Ministeerium: omavalitsused peaksid tõstma sotsiaalkaitse kulusid

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Rait Kuuse
Rait Kuuse Foto: Mihkel Maripuu

Kohalikud omavalitsused peaksid suurendama omapanust sotsiaalsesse kaitsesse vähemalt samas tempos tulubaasi kasvuga, leiab sotsiaalministeerium Eesti Linnade ja Valdade Liidule saadetud pöördumises.

Ministeeriumi hinnangul tuleks eelisarendada kodus elamist toetavate teenuste pakkumist ning teenusmajade rajamist eakatele.

«Näeme, et kohalikel omavalitsustel on inimeste toetamisel ja elukeskkonna kujundamisel tervist ja heaolu soosivaks rohkesti kasutamata potentsiaali,» ütles sotsiaalala asekantsler Rait Kuuse. «Seetõttu on oluline, et omavalitsused suurendaksid omapanust sotsiaalsesse kaitsesse vähemalt samas tempos tulubaasi kasvuga.»

Kuuse sõnul tuleks lähedaste hoolduskoormuse vähendamiseks kohalikel omavalitsustel senisest enam investeerida kodus elamist toetavate teenuste, näiteks isikliku abistaja, tugiisiku, koduteenuse ja päevahoiuteenuse pakkumisse ning võimaldada seejuures teenuste kättesaadavuse igas omavalitsuses.

Ministeeriumi teatel peaksid KOVid tagama, et abi on vajadusel kättesaadav ja kvaliteetne ning ei käi inimesele rahaliselt üle jõu. Pandeemia on toonud välja senisest veelgi suurema vajaduse tegeleda ka üldhooldekodude arendamise ja pakutava kvaliteediga ning vajaduse leida võimalusi vähendada inimeste ja nende lähedaste rahalist koormust hooldekodu koha eest tasumisel, leiab sotsiaalministeerium.

Ministeeriumi teatel ei lähtu mitmed kohalikud omavalitsused praegu seadusest. «Mitmetes kohalikes omavalitustes kehtestatud nõue, et teenuste ja muu abi saamiseks peab inimesele olema tuvastatud puude raskusaste, ei ole kehtiva sotsiaalhoolekande seadusega kooskõlas ega tohi olla teenuste ja muu vajaliku abi saamise tingimuseks,» ütleb sotsiaalministeeruium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles