HARIDUS JA TEADUS Mihkel Kunnus: miks me jääme alla kultuurisõjas? (1)

Mihkel Kunnus
, toimetaja
Copy
Fookuse Hariduse ja teaduse toimetaja Mihkel Kunnus.
Fookuse Hariduse ja teaduse toimetaja Mihkel Kunnus. Foto: Konstantin Sednev

Öeldakse, et rahvas, kes ei pea üleval oma sõjaväge, on peagi sunnitud üleval pidama võõrast sõjaväge. Eks samuti ole ka va purkis***jatega, nendib toimetaja Mihkel Kunnus.

Ameerika filmitootjate ja -levitajate ninamees William Hays ütles 1923. aastal Londonis kõneldes jultunud otsekohesusega: «Tahame müüa Ameerikat kogu maailmale Ameerika filmide abil.»

1927. aastal ilmus Suurbritannias ajalehes Daily Express juba järgmine kommentaar: «Enamik kinoskäijaid on ameerikastunud juba niisugusel määral, et peavad Briti filme välismaa filmideks... nad räägivad Ameerikast, mõtlevad Ameerikast, unistavad Ameerikast; meil on miljoneid inimesi, kes on niisama hästi kui ajutised Ameerika kodanikud.»

Eurooplased ei võtnud filmitootmist kui tööstusharu, kirjutab Briti ajaloolane Donald Sassoon, aga ameeriklased võtsid ning filmi kui kultuurižanri populaarsusele ja levikule pole ajaloos midagi võrdset vastu panna. USA vallutas Euroopa kultuuriliselt ja tegi seda eelkõige filmikultuuriga, sõnab ajaloolane üsna filmiliku dramaatilisusega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles