Riigi kolm kaardirakendust kasutavad vananenud Flashi

Andres Einmann
Copy
Nutiseadmest vaadates näeb maa-ameti kolme kaardirakenduse asemel praegu sellist pilti.
Nutiseadmest vaadates näeb maa-ameti kolme kaardirakenduse asemel praegu sellist pilti. Foto: Mihkel Maripuu

Maa-ameti kolm kaardirakendust on praegu sisuliselt kättesaamatud, kuna need töötavad vananenud Adobe Flashi programmiga, mille eluiga lõpeb selle aastaga. Kuigi maa-amet alustas Flashi tarkvarast loobumist juba kaks aastat tagasi, kasutavad planeeringute register, detailplaneeringute register ja kohanimeregister veel ka praegu Flashi kasutajaliidest. Amet lubab viia oma kaardirakendused uutele programmidele selle aasta jooksul.

Enimlevinud brauserid ei toeta Flashi vaikimisi juba aastaid. Näiteks kui üritada praegu arvutis käivitada maa-ameti detailplaneeringute registrit, viskavad Firefox ja Microsoft Edge ette ikooni, mille kaudu on võimalik Flashi programm käsitsi käivitada. Samas on Flashi programmi sisaldavad arvutid juba pikemat aega kuvanud hoiatust, et Flashile turvauuenduste lisamine lõpeb selle aasta 31. detsembril ja programm soovitatakse arvutist eemaldada.

Google Chrome teatab, et Adobe Flash Player on blokeeritud ja brauseriga ei ole võimalik kaardirakendust üldse vaadata. Kaardirakendust ei ole võimalik avada ka nutiseadmetes.

Maa-amet kuvab juba mitu kuud oma geoportaalis teadet, et seoses Chrome’i internetibrauseri uuendusega ei pruugi Flashi kaardirakendused Chrome’i brauseriga enam korrektselt töötada. Amet soovitab teates kasutada Chrome’i asemel Firefoxi või Internet Exploreri veebilehitsejat. Probleem on selles, et Google lõpetas juba oktoobrist igasuguse võimaluse Chrome’i veebilehitsejas Flashi programmiga töötavate veebilehtede kuvamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles