Ene Kallas: Ida-Virumaa lahtisest uksest ja lukust

Ene Kallas
, toimetaja
Copy
Ene Kallas
Ene Kallas Foto: Konstantin Sednev

Ida-Virumaa on lukus? Ega ikka ole küll. Kõik saavad edasi-tagasi liikuda, ei kontrollita, kes kuhu läheb ja kuidas ja miks. 

Saaremaaga oli kevadel lihtne: praamile ei lasta ja asi vask. Kui Ida-Virumaa oleks lukus, oleks suurte teede peal ees kurjad politseionud ja -tädid. Patrullid kontrolliks liikumisi, tahetaks isikut tõendavat dokumenti. Seda ei tehta.

Niisiis, meluasutuste sulgemine ei tähenda Ida-Virumaa puhul kindlasti seda, et ta oleks samasuguses isolatsioonis, nagu oli Saaremaa. See on leebe variant sellest, mida karmimat sorti lockdown võiks olla ja peaks olema. Saarlasena kostan: kisendav ebaõiglus. Eestlasena ütlen: saari ongi lihtne lukku keerata, kõikide teiste piirkondadega läheb raskeks. Aga see on võimalik.

Lockdown tähendaks seda, et sisuliselt on kogu liikumine piirkondade vahel peatatud. Kui teisiti tõesti ei saa, siis kasvõi abipolitseinikud või muud tsiviiljõustruktuurid võiksid mobiliseeruda? Ja kui teede sulgemine ei aita, siis ehk komandanditund? Keelata ära liikumine. Sulgeda inimesed oma koju. Või on see liiga keskaegne ja barbaarne lähenemine?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles