ELi justiitsvolinik tunnistab murelasteks Poola ja Ungari (1)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Euroopa Komisjoni justiitsvolinik Didier Reynders. 
Euroopa Komisjoni justiitsvolinik Didier Reynders. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Äsja esimese, ELi kõigi 27 maa õigusriigi olukorda hindava raporti välja andnud Euroopa Komisjoni justiitsvolinik Didier Reynders ei salga, et murelasteks on Poola ja Ungari.

Kui poliitiliselt laetud selle raporti koostamine oli? Sõna «õigusriik» tundub teatud mõttes üsna fetišeeritud.

Enne Euroopa Komisjoni volinikuks saamist esindasin Belgiat 12 aastat rahandusministrina ja siis kaheksa aastat välisministrina Euroopa Liidu nõukogus. Nägin seal, et riikide eelarveolukordi, strukturaalseid ja muid reforme saab arutada, aga tõsiselt väärtuste ja õigusriigi üle debateerida on keeruline.

Maastrichti kriteeriumi üle võis panganduskriisi ajal Kreeka ja teistega vabalt arutelda. Aga Kopenhaageni kriteeriumite (mis hindavad, kuivõrd ELi-kõlblik on riik poliitiliselt, majanduslikult ja seadusandlikult – toim) üle debatti pidada oli väga keeruline.

Olin välisminister 2011. aasta detsembrist kuni mullu detsembris Euroopa Komisjoni volinikuks tulemiseni. See oli aeg, kui Ungari oma esimese põhiseadusreformi tegi. Beneluxi riigid soovisid selle üle debatti pidada, me mainisime Lissaboni leppe artikkel seitset, aga selle küsimuse liidunõukogu tasemele toomine oli keeruline.

Järgmistel aastatel nägime uusi rikkumismenetlusi Euroopa Komisjonis ja juhtumeid Euroopa Kohtus.

Nüüd on meil esimene aastaraport, mis tähendab, et meil on esimest korda püsiv viis arutamaks igal aastal õigusriigi olukorda kõigis 27s ELi riigis.

Me korraldasime 300 «visiiti» liikmesriikidesse – koroonaviiruse tõttu video teel. Metodoloogia oli kõigi jaoks sama. Eesmärk oli saada kõigist liikmesriikidest vastus ning saada järgmiseks raportiks olukorra parandamine.

Kõigist riikidest, kui ehk kaks välja arvata, oleme saanud väga positiivse reaktsiooni. Nad tahavad asju arutada ja olukorda parandada. Kaks tükki ütlevad, et see pole hea metodoloogia, pole Euroopa Komisjoni töö jne. Kuid me teame, et Ungaris ja Poolas on probleem süsteemne.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles