Üle pooltel koroona läbipõdenutel on hiljem kaebusi (20)

Copy
Kevadised koroonapuhangu patsiendid: Riho Räime (üleval vasakul), Anu Ojase, Hilje Savolainen (all vasakul), Enn Veskimägi.
Kevadised koroonapuhangu patsiendid: Riho Räime (üleval vasakul), Anu Ojase, Hilje Savolainen (all vasakul), Enn Veskimägi. Foto: Kollaaž koroonahaigetest

Tartu Ülikooli kliinikumi teadlased alustasid kevadel koroonapatsientide pikaajalise jälgimisuuringuga, mis vältab kolm aastat. Kliinikumi sisehaiguste nakkusosakonna juhataja Anne Kallaste sõnul kurdavad patsiendid hiljem kõige sagedamini väsimuse, koormustaluvuse languse ja maitsemeele kao üle. Enamik Postimehele intervjuu andnud inimestest, kes kevadel haiguse läbi põdesid, kinnitavad jätkuvaid vaevusi ja näevad paranemise võtit liikumises.

Kui palju Covid-19 läbipõdenuid on jälgimisuuringusse kaasatud?

Praeguseks 70 patsienti. Kevadel viibis Tartu Ülikooli kliinikumis ravil neist 34 ja sügisel on lisandunud kümme haiglaravil viibinud patsienti. Ülejäänud uuringusse kaasatud 26 inimest pöördusid kevadel Lõuna-Eesti haiglasse, kus neil diagnoositi Covid-19, kuid kuna nende seisund oli kergem, siis haiglaravi nemad ei vajanud.

Kolmanda kuu järelkontrollis on praeguseks käinud 62 ja kuuenda kuu järelkontrollis 58 patsienti.

Uuringust väljalangevus on väike, sest inimestel on suur huvi kontrollida tervist ka pärast Covid-19 läbipõdemist. Plaanime uusi uuritavaid kaasata järgmise aasta lõpuni.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles