Aasta lõpus algab rahvaloenduse peaproov

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Rahvaloendus.
Rahvaloendus. Foto: Liis Treimann

​Statistikaamet alustab 30. detsembril kuu aega vältava rahva ja eluruumide loenduse omamoodi peaprooviga, et vajadusel täiustada järgmisel aastal toimuvat põhiloendust. Rahvaloenduse testküsitluses kaasatakse üle Eesti umbes 2000 inimest.

2021. aasta suure rahva ja eluruumide loenduse ettevalmistamiseks korraldab Statistikaamet pilootprojekti 2000 inimesega ehk prooviloenduse. Küsitletakse inimesi erinevatest piirkondadest, kokku 12 omavalitsusüksusest ning see algab 2020. aasta eelviimasel päeval ja kestab jaanuari lõpuni.

Kui põhiosa loendusest on üle Euroopa Liidu standardiseeritud ning viiakse läbi registripõhiselt, siis Eestis küsitakse teadlaste ja siseministeeriumi soovil lisaks küsimusi, mida registritepõhiselt  ei arvestata, kuna neid loetakse delikaatseteks isikuandmeteks.

Täiendavalt kogutakse andmeid inimeste tervisepiirangute, eesti keele murrete ja võõrkeelte oskuse kohta, samuti millist religiooni järgitakse. Nende küsimustega kahe nädala pärast algav pilootprojekt piirdubki. «Peamine eesmärk on kontrollida, kuidas töötavad erinevad küsitlusmeetodid ja isikute teavitamine, kuidas inimesed ankeedist aru saavad ning kuidas toimib tehnoloogia,» selgitas statistikaameti peadirektor Mart Mägi.

30. detsembril saavad kõik testküsitluses osalevad inimesed postkasti kolmes keeles teavituskirja ja kui rahvastikuregistris on olemas e-posti aadress, siis ka personaalse e-kirja. Testküsitlusele saavad statistikaameti elektroonilises keskkonnas eSTAT (estat.stat.ee) vastata kõik teavituse saanud inimesed. Küsimustikule vastamine võtab aega 5-10 minutit. Vastata võib e-kirjaga, kuid vajadusel ka telefoniga helistades. Kellel interneti keskkonnas pole võimalik seda teha, nendega võtab telefoni teel ühendust statistikaameti küsitleja. 

Mägi sõnul on võimalikult täpne rahvaloendus meie kõigi huvides. Kõik statistilsed andmed sõltuvad rahvaloenduse tulemustest ning mida täpsemad ned on, seda täpsemalt on võimalik prognoosida ühiskonna arengut ja analüüsida  majandust. 

Kõik rahva ja eluruumide loenduse testküsitluse käigus kogutud andmed on kaitstud statistilise konfidentsiaalsuse põhimõtete järgimise ja isikuandmete kaitse nõuete rakendamisega.

Viimane rahvaloendus viidi läbi pea kümme aastat tagasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles