JULGEOLEK Erkki Koort: ilma kohtuekspertideta kohut ei peeta (1)

Erkki Koort
, Fookuse Julgeoleku toimetaja
Copy
Fookuse Julgeoleku toimetaja Erkki Koort.
Fookuse Julgeoleku toimetaja Erkki Koort. Foto: Konstantin Sednev

Kohtunik, prokurör, politseinik ja advokaat, kes oma professiooniga menetluses osalevad, on enamasti juristid. Kohtueksperdid on aga need, kes peavad oma teadmistega aitama orienteeruda keerukates ja süvateadmisi eeldavates valdkondades, kirjutab toimetaja Erkki Koort.

Kohtuasjad ei käi enam ammu nii nagu Andrese ja Pearu vahelistes kohtuasjades Vargamäel, kus üks pool tassib karjapoisi kohtusse tunnistajaks ning teine raiub kui rauda vastu. Tõsi, kohtusaalidest pole see pilt kuhugi kadunud, kuid tüliks olnud koera surmamisel saab tänapäeval määrata ekspertiisi nii koerale, relvale kui ka lohistamisjälgedele. Hilisem juhtum, kus Andres viis magava Oru peremehe viljapõllu keskele, on samuti klassikaline juhtum – jäljeekspertiis, DNA-ekspertiis ohjade hoidja tuvastamiseks ning nähtavasti joobeekspertiis hobusõiduki juhile.

Või teine näide Oskar Lutsu «Kevadest». Ekspertiisi oleks saanud määrata nii Kiire saapanööpide kadumise, saunaakna lõhkumise kui ka parve uputamise asjus. Loomulikult joobeekspertiis alaealistele Kiire väikevenna ristimiselt. Liblele saanuks mõistagi määrata sellealaseid korduvekspertiise. Samuti tulnuks mõlema Eesti kirjandusklassikasse kuuluva teose puhul kindlasti kõne alla mitmele tegelasele kohtupsühhiaatrilise ekspertiisi määramine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles