Missioon Iraaki suurendab Kaitseliidus auastmega ametikohtade arvu (3)

BNS
Copy
Kaitseliitlased õppusel
Kaitseliitlased õppusel Foto: Urmas Glase

Kaitseministeerium soovib ajutiselt suurendada Kaitseliidus sõjaväelise auastmega rahuaja ametikohtade arvu ülempiiri, mis on vajalik kaitseliitlaste saatmiseks järgmise aasta suvel missioonile Iraaki. 

Neljapäeval valitsuse ette jõudva eelnõuga luuakse Kaitseliidu koosseisu 40 tähtajalist tegevväelase ametikohta. Rahuaja ametikohtade arvu ülempiiri muutmine on vajalik, et võimaldada Kaitseliidu liikmetele täiendavat sõjaväelist väljaõpet seoses Kaitseväe koosseisus rahvusvahelises sõjalises koostöö osalemisega.

Korraldusega jõustub üldises korras ning sellega kaasnev kulu kaetakse Kaitseliidule aastal 2020 ja 2021 ettenähtud riigieelarvelistest vahendistest. Täiendava eraldise vajadust ette ei nähta.

Kaitseliitlastest koosnev üksus suundub tuleva aasta juunis missioonile Iraagis, üksusesse kuulub arvukalt varasema missioonikogemusega võitlejaid. Detsembri alguses alustas Kaitseliidu baasil moodustatav väekaitseüksus Estguard-4 missioonieelsed väljaõpet. 

Kaitseliidu pressiesindaja sõnul alustas väljaõpet 40 inimest, neist Iraagi suundub 36 ja neli võitlejat jäävad reservi. Kõik väljaõpet alustanud võitlejad on Kaitseliidu tegevliikmed. Rühma koosseisus on seitse tegevväelast, neist neli teenivad Kaitseliidus. Üksuse võitlejad on pärit 12 Kaitseliidu malevast, kõige arvukamalt on esindatud Lääne malev.

«Kaitseliidule annab osalus välisoperatsioonil võimaluse testida oma väljaõpet ning oskust tegutseda reaalse operatsiooni käigus rahvusvahelise üksuse koosseisus,» sõnas Kaitseliidu pressiesindaja. «Paljud ülesanded, mida Kaitseliit operatsioonil täidab on samad, mida nad täidavad ka Eestis kriisiolukorras – objektide ja konvoide julgestamine ning patrullid.»

Paljudel rühma liikmetel on eelnev missioonikogemus ning üks üksuse liige on varem osalenud viiel välismissioonil. Mitu rühma liiget on kuulunud ka Kaitseliidu missiooniüksustesse. 

Estguard-4 rühmaülem on Kaitseliidu Lääne maleva Hiiumaa malevkonna instruktor nooremleitnant Sven Luik.

Kaitseliidu baasil moodustatud üksused on ka varem käinud välismissioonidel. Jalaväerühmad Estguard-1, Estguard-2 ja Estguard-3 osalesid 2005. aastal Euroopa Liidu juhitud rahuvalveoperatsioonil Bosnias ja Hertsegoviinas. Luurerühmad Estrif-2 kuni Estrif-6 osalesid aastatel 2007-2010 NATO juhitud rahutagamisoperatsioonil Kosovos.

Selle aasta alguses pöördus Taani, kes järgmisest aastast on NATO väljaõppemissiooni juhtriik, Eesti, Läti ja Leedu poole palvega osaleda väekaitserühmaga väljaõppemissioonil Iraagis. Rühma ülesandeks on NATO väljaõppemissiooni väekaitse ja julgestamine Bagdadis. Kaitseliitlaste plaanitav teenistus Iraagis kestab juunist detsembrini. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles