Grillid jälle välja! Proovi pühadeks grillitud haugikotletti

Britt Rosen
Copy
Lihtne grillitoit saab vanal kalaiual hoopis pidulikuma moe.
Lihtne grillitoit saab vanal kalaiual hoopis pidulikuma moe. Foto: Tairo Lutter

Üks tervisesõbralikumaid viise viiruselaines talvepühade söömaajaks on minna õue grillima või metsa- või rannapiknikule lõkke äärde. Saaremaalt pärit kokk Allar Oeselg soovitab selleks puhuks verivorsti ja seaprae asemel oma suurt lemmikut kala.

Kindlasti on neid, kes sooja talvega pole veel jõudnudki grilli varju alla tõsta. Ja on neid, kelle koduõuel hõõguvad söed sageli ka talvel. Aastatepikkuse veiniõhtusöökide traditsiooniga restorani Dominic ja Big Green Egg`i peakokk Allar Oeselg on üks neist, kelle terrassil aetakse söed talviti ühtelugu kuumaks ning kes Saaremaal kasvanud mehena eelistab grillida pigem kala ja mereande. Iseäranis tänavustel jõuludel soovitab ta seda teistelegi.

Muide, isegi hapukapsas sobib kalaga suurepäraselt, ütleb ta. Näiteks Alsace’is on veinis haudunud hapukapsas punase kalaga üpris tavaline talvesöök, Portugalis aga armastatakse turska koos hapendatud kapsaga.

Oeselja lapsepõlvekodus, mereäärses Kuressaares, on saarlaste kombe kohaselt pühadelaual seniajani aukohal omatehtud vürtsikilu, sprotid, marineeritud angerjas, ka lõhe või forell. «Ikka see, mida meri annab,» tähendab peakokk, lisades, et tema lapsepõlves laud suuresti ainult sellest sõltuski. Norra lõhet tollal siinmail veel ju ei tuntud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles