Nädala plaat. Pöördumine vanade väärtuste poole (1)

Ia Remmel
, ajakirja Muusika peatoimetaja
Copy
Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester.
Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester. Foto: Rene Jakobson

On igati sümboolne, et tänavuse erakordse aasta lõpul pöörame pilgu taas vanade puhaste väärtuste poole. Neid väärtusi kannab Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammer- orkestri plaat «Jõul». Siia on koondatud tuntud ja armastatud jõululaulud ning Margo Kõlari «Pirita missa».

Margo Kõlar on vaimuliku muusika maailmaga olnud pikas kokkupuutes, juhendades sakraalmuusika ansamblit «Heinavanker», ka on tema loomepagasis rohkesti vaimuliku suunitlusega heliteosed. Pikk side on Margo Kõlaril Pirita kloostri, sealsete jumalateenistuste ja isa Vello Saloga. Ka plaadil kõlava «Pirita missa» loomine on saanud algimpulsi Vello Salolt. Tõnu Kaljuste tellimusel kanti 2009. aastal Kreegi päevadel Haapsalus ette teose esimene kontsertversioon koorile, orelile ja sümfooniaorkestrile. Praegune on kammerlikum variant.

Traditsioonilised missaosad on eestikeelsed, osade vahele on helilooja põiminud «taevalikke harfe» meenutavaid harfimeditatsioone. Vokaalosades on tajutav gregooriuse koraalile omase lineaarse ühehäälsuse kasutamine. Kammerorkester ja orel (organist Kadri Toomoja) sekundeerib vokaalile napi kargusega. Koorist kerkib vahel esile solisti hääl, esitajaks Rainer Vilu. Teose lõpuosa «Et tõusta taevasse» on vaid instrumentaalne, kus ilmub ka minoorsemaid, otsivamaid kujundeid vastukaaluks eelneva helgele sakraalsusele. Kogu osa läbib soleeriv oboe, esitajaks Riivo Kallasmaa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles