Kus on Kördiööbiku park ja mis on Rutka oos? Looduse- ja kirjamees Juhani Püttsepp juhatab avastama kahtteist Eesti paigakest

Juhani Püttsepp
Copy
Raudemetsa mänd Järvamaal.
Raudemetsa mänd Järvamaal. Foto: Ingmar Muusikus

Looduse- ja kirjamees Juhani Püttsepp sõelus välja kaksteist kõnekat kohta ja rada üle Eesti, mida pikkadel pühadel avastama minna.

Autoga saab lähemale sõita ja siis tuleb oma jalaga astuda. Mis nii viga minna, kui on võimalik sammuda omas Eestis. Kunstiteadlane Kaia Lehari on kirjutanud: «Rändur tunneb maad jalge all, taevast ja õhku enda ümber ja üle, lõhnu, sooja ja külma. Nägemine sõltub kõigist meeltest ja ei domineeri. Rändaja on maastiku sees.»

Eesmärgi seadmine teeb teelemineku isegi kergemaks. Seepärast ongi allpool kirjeldatud mõni võimalik sihtpunkt.

Hiina sõdurite haud, Vapramäe, Tartumaa

Kuusemetsase kupliga Vapramägi Tartu-Valga maantee ääres tunnistas 1919. aastal Vabadussõja sündmusi, kui kapten Karl Partsi juhitud soomusrong sattus õhku lastud Voika oja silla juures punahiinlaste varitsusele. Lahing lõppes siiski soomusronglaste kasuks ja kaks langenud hommikumaa poega tuli puhkama panna Vapramäe jalamile Elva jõe kaldale.

Pool sajandit hiljem sai paika kivi, kus eesti, vene ja hiina keeles seisavad sõnad: «Igavene kuulsus vapratele Hiina punaarmeelastele, kes langesid võitluses nõukogude võimu eest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles