Diktaatorite hirm Christo Grozev (2)

Ago Raudsepp
, toimetaja
Copy
Christo Grozev on puuri püüdnud FSB/Venemaa vapilinnu.
Christo Grozev on puuri püüdnud FSB/Venemaa vapilinnu. Foto: Johan Elm

Esmaspäeval avaldati maailma suuremates lehtedes uudis, et on selgunud isikud, kes jälitasid mitme aasta jooksul Aleksei Navalnõid, Venemaa tuntuimat opositsioonipoliitikut. Jälitamine tipnes mürgitamisega, mis pandi toime vahetult enne, kui Navalnõi 6. augustil Tomski–Moskva lennuki peale läks.

Uudise allikas on uuriva ajakirjanduse ja faktikontrolliga tegeleva välja­ande Bellingcat juurdluse kokkuvõte. Vaatamata koostööle tuntud ja vähem tuntud meediaorganisatsioonidega pole kahtlust selles, et põhilise töö tegi ära Bellingcat, kes ise nimetab ennast tagasihoidlikult uurimisrühmaks.

Bellingcati asutas Inglismaal Leicesteris elav aktiivne arvutikasutaja Eliot Higgins. Tema oli üks esimesi, kes hakkas avalikele allikatele toetudes paljastama Süüria valitsuse jõhkrat taktikat Süüria kodusõjas. Ühe inimese ettevõtmisest on tänaseks kasvanud välja 16-liikmeline meeskond, keda toetavad veel mitmed vabatahtlikud.

Esmaspäeval, kui Bellingcati kodulehel avaldati Navalnõid jälitanud FSB agentide nimed ja pildid, kirjutas Navalnõi oma Twitteri kontol: «Christo Grozev – päevakangelane. Ja üleüldse kangelane.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles