Kindlameelne inimesetundja (1)

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
TÜ psühholoogia instituudi vanemteadur Andero Uusberg.
TÜ psühholoogia instituudi vanemteadur Andero Uusberg. Foto: Margus Ansu

Koroonakriisi alguses moodustatud valitsuse teadusnõukojaga sellel nädalal liitunud afektiivse psühholoogia vanemteadur Andero Uusberg oleks nagu kogu elu valmistunud rolliks, mida tal nüüd täita tuleb. Ta on seal ainuke sotsiaalteaduste taustaga teadlane.

Psühholoogist ema ja tema kolleegide tööd suvelaagrites pealt näinud poiss valis hiljem Tartu Ülikoolis ka psühholoogia eriala. Seal tegi ta teaduskraadid ning jätkas järeldoktori tööga mainekas Stanfordi Ülikoolis USAs. Ta on uurinud just seda, mida praeguse kriisi ajal meile kõige rohkem vaja on: emotsionaalse tähelepanu ning emotsioonide reguleerimise mehhanisme, üldisemaid otsustamise ja mõjutamise protsesse ning nende tundmise praktilisi rakendusvõimalusi.

Varasemas nooruses oli Uusberg tuntud ka kui Tartu «Terevisiooni» saatejuht ja Tartu linna suhtekorraldusosakonna kokkupanija, kuid ta valis oma karjääriks teadusliku psühholoogia, sest soovis rohkem aru saada, miks ja kuidas on inimesed nii mõjutatavad, nagu nad on. Uusbergi enesevalitsemisoskust ja rahulikkust teavad kõik, kes teda tunnevad, ning need omadused kuluvad teadusnõukogu pingelises töös marjaks ära.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles