Evelyn Kaldoja: miks eurooplane ei paljune?

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Välistoimetuse juhataja Evelyn Kaldoja.
Välistoimetuse juhataja Evelyn Kaldoja. Foto: Eero Vabamaegi/PM/SCANPIX BALTICS

Halbade transpordiühenduste kiuste on vähemalt üks valdkond, kus Eesti püsib igati globaalse ajastu vaimu laineharjal – reaalsust eirava empaatia­vaese poliitpläusti rohkus. Sel nädalal jõudis üks parteijuht tasemeni, kus pani lastetuse kirja kui Euroopa pahe, fašismi, kommunismi, koonduslaagrite ja maailmasõdade kõrval.

Maailma rahvastik on kasvanud 7,8 miljardini ja jõuab ennustuste järgi 2050. aastaks 9,9 miljardini. Homo sapiens pole väljasuremisohus – ta paljuneb ja sööb teisi liike välja katastroofilises tempos.

Selles valguses on kahtlane, kas tänu aiva paremale toidule ja meditsiinile järjest kauem ja tervemana elav Euroopa peaks end majandama kõrge iibe püramiidskeemi abil. Eriti kui vaadata, kuidas eurooplaste ülejääk on sajandeid rohutirtsudena võõrastele maadele suundunud. Veel 20. sajandi keskel emigreerusid näiteks hollandlased seetõttu Kanadasse ja Lõuna-Aafrikasse. Ka eesti külad Venemaal, Abhaasias ja Krimmis ei tekkinud maadeavastamise lustist, vaid sellest, et meid sai ühel hetkel rohkem, kui kodune pind toita jõudis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles