Mupot nörritab maskivastalisus Nõmme turul (12)

BNS
Copy
Maskivastaste meeleavaldus Tallinnas.
Maskivastaste meeleavaldus Tallinnas. Foto: Madis Veltman / Postimees

Olgugi et pühapäeva hommikuks oli maskikandmise seis Nõmme turul pärast eelmiste päevade selgitusööd veidi paranenud, kuulis nurinat siiski palju ja mupo hinnangul on nädalavahetus turul jätkuvalt murettekitav.

Nädalavahetusel laekus mupo korrapidajale ridamisi kaebusi, et Nõmme  turul kauplevad müüjad ei kanna kaitsemaske. Eelkõige tunti muret müügikioskites toimuva pärast, kus kitsukeses kinnises ruumis viibib korraga liiga palju ostjaid ega järgita 2+2-nõuet. Kontrollimisel  selgus, et ruumid olid puupüsti rahvast täis, enamikel müüjatest puudusid kaitsemaskid ning ka distantsi hoidmisest oli asi kaugel.

«Olukord oli ausalt öeldes ehmatav – müüjatel maske ees ei olnud, heal juhul rippus see kõrva taga või oli lõua alla lükatud,» ütles kontrollkäigul osalenud inspektor Lembi Jüris.

Eriti murettekitav oli olukord rahvast täis kioskites müüdava letikauba, nagu tünnis oleva hapukapsa, värske liha, saiakeste ja kondiitritoodete puhul.  

«Meie märkuse peale oli müüjate reaktsioon päris agressiivne ja nõuti valitsuse sellekohase otsuse paberil ette näitamist, vaba ettevõtluse ja kauplemise mitte takistamist. Inspektorite sõnul oli 20 müüjast vaid kolmel ees mask,» meenutas Jüris.

Epidemioloogiliste ennetusmeetmete väljatöötamise ja nende rakendamise koordinaator linnavalitsuse juures Ester Öpik kirjeldas olukorda äärmiselt tõsisena.

«Käisin ka ise Nõmme turul ja tõesti, olukord ei olnud kiita. Siinkohal tänan neid kauplejaid, kes on teinud endast kõik oleneva, et viirus ei leviks. Eeskujulikult müüsid oma kaupa Juustumeistrid, Reval kohvik, Haldjaleib ja Peetri Lõhe – neid tuleb tunnustada,» märkis Öpik. «Me kõik soovime, et  puhas, maalt pärit talukaup oleks linnainimesele kättesaadav ja et pühade eel ei peaks hakkama turgusid sulgema. Aga selleks peame me kõik pingutama, nii kauplejad kui ka ostjad – kandkem maske ja  järgigem hügieenireegleid, hoidkem turvalist distantsi.»

Õpiku sõnul ei tohi müügisaali, teenindussaali ega kaubandusettevõtte üldkasutatava ruumi täituvus ületada 50 protsenti ning vähendatud täituvuse juures tuleb järgida ka 2+2-reeglit. Seega tuleb kõigepealt välja arvutada ruumi avalikuks kasutuseks olevast põrandapinnast 50 protsenti, ja kuna kliendid peavad järgima ka 2+2-reeglit, siis tuleb see 50 protsenti jagada neljaga, et igale kliendile jaguks neli ruutmeetrit. Näiteks 100-ruutmeetrise poe korral on maksimaalne külastajate arv 100/2/4=12,5 inimest.

«Mõeldes Nõmme turu müügikioskitele, siis paljudel neist on circa 8 ruutmeetrit kliendipinda. Ülaltoodut arvestades saaks sel juhul korraga kioskis olla üks klient – laupäeval oli rikkujate puhul tavapärane 3–4 klienti, kohati ka rohkem. Külastajate maksimaalsest lubatavast arvust tuleks võimaluse korral teavitada külastajaid kaupluse uksel kirjalikult,» lisas Öpik.

Mupo juhataja Aivar Toompere sõnul ollakse pühade ajal väljas tavapärasest suuremate jõududega.

«Nõmme turult tulnud signaal on tõesti alarmeeriv. Kuigi maskikandmise kohustuse ja 2+2-reeglite täitmise kohustus on pandud terviseametile, siis püüame anda omapoolse panuse,» ütles Toompere. «Täna ja ka eeloleval pühade-eelsel ajal teevad meie patrullid pistelist kontrolli kõikidel turgudel ja vajadusel tuletavad siseruumis tegutsevatele kauplejatele maskikandmise kohustust meelde. Pühade ajal aga oleme linnas väljas senisest suurema arvu patrullidega. Soovin kõigile rahulikke pühi oma pere ringis. Täidame kõiki ettevaatusabinõusid ja püsime terved».

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles