37-aastase autisti vanemad: koos saab kõigega hakkama

Ly-Marleen Tamme
Copy
Foto: Erakogu

Andres (37-aastane) on eriline inimene. Tema moodi erilisi inimesi on Eestis veel umbes 4000. Neid ühendab autismi­spektri häire diagnoos. Vaid neljakümnel täiskasvanud intellektipuudega inimesel avaneb võimalus saada 2021. aasta veebruaris hoolekandeteenuseid värskelt valminud Liikva Päikesekodus. Andres on üks neist õnnelikest.

Galina ja Tarmo noorem poeg Andres (perekonnanimi toimetusele teada) oli juba aastasena väga tarmukas laps: kõndis iseseisvalt, käis potil ning suutis kahvliga süüa. Pealtnäha tervel ja rõõmsal Andresel tekkisid aga aastasena ka krambihood, mis esinesid kaks kuni neli korda päevas. Järgnesid kuud haiglas. «Sel ajal ei osanud arstid kohe põhjust öelda, autismi diagnoosi sai Andres alles 4–5-aastasena,» sõnas Galina. Krambihoogude tõttu võeti ette pikk reis Moskva teaduste akadeemia neuroloogia instituuti, kuid tulemusteta. Pere oli nõus proovima iga viimast kui õlekõrt ning nii pöörduti abi saamiseks ka Vigala Sassi poole.

Andrese krambihood harvenesid ja esinevad umbes iga viie aasta järel. Krambihooge aitab ära hoida ka Rootsi neuroloogi loodud individuaalne ravimite kombinatsioon. Lisaks hoiavad ravimid käitumise stabiilsena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles