Putin suurendab kontrolli Vene kodaniku­ühiskonna üle (5)

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Venemaa president Vladimir Putin kindlustas oma võimuloleku 2036. aastani. 
Venemaa president Vladimir Putin kindlustas oma võimuloleku 2036. aastani. Foto: FOTO: Aleksei Nikolski/TASS/Scanpix

Uus seadus laiendab julgeolekuorganite võimu Venemaal ja annab inimõiguslaste arvates president Vladimir Putinile võimaluse kogu kodanikuühiskond riigis oma kontrolli alla saada.

Vene riigiduumale 18. novembril esitatud 12 seaduseelnõu laiendavad olemasolevat, 2012. aastal vastu võetud välisagentide seadust.

Human Rights Watchi Euroopa ja Kesk-Aasia osakonna direktori Hugh Williamsoni sõnul vähendab uus seadus drastiliselt seda imepisikest ruumi, mis Vene kodanikuaktivismile veel jäetud on.

«Välisagentide seadus rikub inimõigusi ja ei vasta rahvusvahelistele standarditele, mistõttu on oluline, et rahvusvaheline üldsus survestaks Kremlit lõpetama iseseisva mõtlemise tagakiusamist,» kirjutas Williamson Human Rights Watchi kodulehel.

Uue seaduse järgi võib kõik poliitiliselt aktiivsed kodanikud registreerida välisagendiks, juhul kui nad saavad raha või toetust mõnelt võõrriigilt, -organisatsioonilt või teise kodakondsusega inimeselt.

Toetuse alla, mille alusel võib inimest välisagendiks registreerida, lähevad ka näiteks tunnustatud rahvusvahelised koolitused.

Uue seaduse järgi pannakse ka annetuse või stipendiumi saajale kohustus olla teadlik, millisest riigist raha pärineb.

«Juhul kui ka üks organisatsiooni liikmetest on saanud palka välismaa firma käest, on võimudel võimalus uue seaduse kohaselt sildistada organisatsioon välisagendiks,» tõlgendas uut seadust väljaandele Novaja Gazeta Sahharovi keskuse direktor Sergei Lukaševski.

Seadus on Human Rights Watchi arvates jäetud üldsõnaliseks ja Venemaa Föderatsiooni Föderaalsele Julgeolekuteenistusele (FSB) on jäetud liiga vabad käed selle tõlgendamiseks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles