AK Metsateema on Postimehele oluline (6)

Mart Raudsaar
, Postimehe peatoimetaja
Copy
RMK raietööd.
RMK raietööd. Foto: Sander Ilvest

Väidetavalt elame tõejärgses ühiskonnas, mida iseloomustab tähelepanek, et igaühel võib olla õigus. Ausalt öeldes on see väga häiriv lähtekoht, kuna ei võimalda vastata näiteks küsimusele, kas Eestis raiutakse metsa liiga palju või liiga vähe. Mõned ütlevad, et Eestis ületab metsa raiumine juurdekasvu, teised aga, et Eestis pole kunagi olnud nii palju metsa, kui on praegu.

Lääne kultuuri aluseks oleva aristotelliku loogika järgi saab teineteist välistavatest väidetest olla tõene vaid üks. Kuid peaaegu kaks tuhat aastat hiljem sõnastas saksa matemaatik Gottfried Wilhelm Leibnitz täiendava loogikareegli, küllaldase aluse reegli. Lihtsustatuna öeldes on mõni väide tõene või väär tulenevalt taustsüsteemist, kus see esitatakse.

See ei ole olemuslikult demagoogia, kuid seda võtet võidakse demagoogias kasutada. Kuna Postimehe toimetuse meelest on metsadebatis olnud liialt palju mõistete ja taustsüsteemiga vassimist, otsustasime metsa- teema põhjalikult ette võtta ning üritada jõuda arusaamisele, mis Eesti metsaga tegelikult toimub. Algatasime metsateemaliste kirjutiste sarja, mis on vaadelnud probleemi väga erinevatest aspektidest.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles