Koroonaviirus muudab vabariigi aastapäeva pidustusi (6)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
President Kersti Kaljulaid vabariigi aastapäeva vastuvõtul.
President Kersti Kaljulaid vabariigi aastapäeva vastuvõtul. Foto: Eero Vabamägi

Vabariigi aastapäeva pidulik tähistamine toimub veebruaris teisiti: pidupäevale saab kaasa elada ERRi teleprogrammi vahendusel, õhtust vastuvõttu ja kätlemistseremooniat ei toimu. 

Varasematel aastatel on vabariigi sünnipäeva tähistatud 24. veebruaril ja sellele eelnevatel päevade sündmustepõimikuga, mis on toonud erinevates kohtades kokku tuhandeid inimesi.

Kuivõrd viirus hetkel veel taandumise märke ei näita, toimub järgmise aasta veebruaris suurem osa pidulikest sündmustest ilma füüsilise publikuta ning pidupäevale saab kaasa elada terve päeva kestva ERRi teleprogrammi vahendusel.

«Viiruse leviku prognoose vaadates on selge, et kõigi tervise hoidmiseks ei ole mõistlik suuri kogunemisi korraldada. Aga me tähistame seda üheskoos Eesti inimestega pidulikult ja teisiti – suur osa üritusi siiski toimub, neid kantakse üle rahvusringhäälingu kanalites ning loodan, et kõik leiavad oma pere ja lähedaste ringis võimaluse meie riigi sünnipäeva pidulikult tähistada,» selgitas presidendi avalike suhete nõunik Taavi Linnamäe.

Ülekanded üritustelt ja pidulik teleõhtu

Nii on kavandatud ilma publikuta toimuma lipuheiskamine Toompeal. Samas kutsutakse inimesi üles heiskama päikesetõusul riigilippu oma kodus. ERRi ülekande vahendusel saab kaasa elada pidulikule riigilipu heiskamisele Pika Hermanni torni kell 7.32. Kuberneri aias peetaval tseremoonial osalevad seekord vaid kõnelejad ja akadeemiliste organisatsioonide esindajad.

Kaitsejõudude paraadi asemel, mis lisaks kaitseväelastele on igal aastal kokku toonud tuhandeid pealtvaatajaid, leiab Kaitsevägi muu võimaluse sünnipäeva tähistamiseks. Samuti saavad kõik eestimaalased kuulda Kaitseväe juhataja kõnet ja toimub pärgade asetamine Vabadussõja võidusamba jalamile Vabaduse väljakul.

Õhtuse presidenti vastuvõtu harjumuspärased osad – riigipea kõne ning etendus – jõuavad kõigi külalisteni seekord ERRi vahendusel ning kohapeale külalisi ei kutsuta. «Televaataja jaoks jääb kõik endiseks, lihtsalt kätlemist seekord ei toimu. Kontserdile järgnenud vastuvõtu asemel sisustame koostöös rahvusringhäälinguga seekord hoopis eraldi piduliku teleõhtu,» selgitas Linnamäe.

Veebruaris ei toimu ka tavapärast riiklike teenetemärkide üleandmise tseremooniat, kuid Linnamäe sõnul leitakse kindlasti moodus, kuidas neid tunnustamist väärt inimesi väärikalt esile tõsta.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles