Henno, Teede ja Oidsalu lahkusid kirjanike liidust (13)

Meinhard Pulk
, toimetas
Copy
Sass Henno
Sass Henno Foto: Jaanus Lensment

Sass Henno teatas ühismeedias, et astub Eesti Kirjanike Liidust välja, kuna liit otsustas oma ridadesse alles jätta lapseealise seksuaalses ahvatlemises süüdi mõistetud Peeter Helme. Samuti teatas liidust lahkumisest Andra Teede.

Kohus mõistis kirjanikule ning ajakirjanikule Peeter Helmele lapse ahvatlemise eest karistuseks aasta ja nelja kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse. Karistust ei viida täide, kui ta ei pane kaheaastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu.

Salajasel hääletusel sündinud otsus Helmet kirjanike liidust mitte välja visata ajendas Sass Hennot ja Andra Teeder ise liidust lahkuma. «See, milline pedofiiliat pisendav, naeruvääristav või vaikides heaks kiitev meelsus valitseb kunagi ühiskonnas oluliseks teejuhiks ja lootusekiireks olnud loomeliidus, on õõvastav. Masendav. Jälk,» selgitas Henno.

Lisaks lahkub liidust teatrikriitik Meelis Oidsalu, kelle sõnul võinuks Helme ise tagasi astuda, et ennetada rumala diskussiooni pidamist. «Pole kõige säästlikum lähenemine, kui ühe kirjaniku südametunnistusele jõukohast tööd pannakse tegema kogu loomeliidu juhtorgan. Kirjanike liidu eestseisusel pole ka nii palju ärksust, et Peetrile öelda, et ära tee meist oma advokaadi sekretäre,» lausus ta ERRile.

Kirjanike liidu eestseisusesse kuuluvad Tiit Aleksejev, Andrei Hvostov, Maarja Kangro, Doris Kareva, Veronika Kivisilla, Jüri Kolk, Janika Kronberg, Eeva Park, Aare Pilv, Rein Raud, Urmas Vadi, Berk Vaher ja Märt Väljataga.

Sõbrad, kaasteelised ja kolleegid. Alates tänasest astun välja Eesti Kirjanike Liidust, kuna EKL eestseisus keeldus...

Posted by Sass Henno on Teisipäev, 22. detsember 2020
Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles