AK Tõnis Oja: aasta, millist pole kunagi varem olnud

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Postimehe mjandustoimetaja Tõnis Oja
Postimehe mjandustoimetaja Tõnis Oja Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Esmaspäev, 20. aprill jääb paljudele igaveseks meelde. Poolteist kuud varem oli alanud Saudi Araabia ja Venemaa hinnasõda, mis viis nafta hinna vabalangusse. Brenti nafta hind oli kukkunud aasta algusega võrreldes pea 60 protsenti ja barrel maksis 28 dollarit. Peamiselt USAs kaubeldav WTI (West Texas Intermediate) oli selleks ajaks odavnenud juba üle 70 protsendi ning sama päeva hommikul kaubeldi tasemel 18 dollarit barrel.

Kuid õhtul, meie aja järgi kell 21.08 juhtus midagi, mida pole varem mitte kunagi nähtud: WTI hind läks negatiivseks, mis tähendas, et naftaostjatele maksti peale. 20 minutiga kukkus WTI hind pea miinus 40 dollarini barrel, kauplemispäeva lõpuks maksti igale naftabarrelile peale 37,63 dollarit.

Nafta hind on väga madal olnud varemgi. Poolteist sajandit tagasi, kui John Rockefeller hakkas Pennsylvania osariigis naftat pumpama ning ujutas konkurentide hävitamiseks turu üle, maksis barrel 49 USA senti (praeguses vääringus oleks see siiski 14 dollarit), aga miinusesse pole nafta ega ka teiste kaupade hinnad läinud kunagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles